У Попаснянському районі виявили місце розташування літньої ставки хана Золотої Орди, датованої приблизно чотирнадцятим століттям.
Керівник археологічного центру «Спадщина» Східноукраїнського університету ім. Даля доктор історичних наук Сергій Санжаров вважає цю знахідку унікальною. Адже досі на території України чітко не було встановлено жодного місця ханської ставки. Знахідка в Попаснянському районі змушує по-іншому подивитися на окремі факти історії краю і в цілому країни, підтверджує, що в ті далекі часи на Луганщині був не дикий степ. Тут вершилася історія.
Як розповів Сергій Санжаров, співробітники університету вже кілька років одержували інформацію про те, що на одному з вододільних плато правого берега Сіверського Дінця в Попаснянському районі місцеві жителі регулярно знаходять татарські монети й предмети татарського побуту. Ще в 60-ті роки минулого століття на цій території були колгоспні землі й проходили канали зрошення. Артефакти траплялися селянам навіть під час прополювання. Невдовзі про це довідалися нумізмати й буквально наводнили ці краї. До них приєдналися луганські археологи й почали досліджувати територію.
Як відомо з історичних джерел, татари ставили свої юрти навколо намету свого пана. Скупчення прадавніх артефактів указувало на те, що в цьому місці могла виявитися ставка татарського хана. У ході обстеження території знайдено понад 3 тисячі мідних і срібних монет, залізні бойові сокири, кінські вудила, жіночі прикраси, а також заготовки для чеканки монет. Останню знахідку Сергій Санжаров називає дуже важливою, оскільки вона свідчить про те, що «в цьому місці велася чеканка, а робити це могли тільки при дворі хана».
Зі слів археолога, частину монет виготовлено від імені хана Абдаллаха, котрий правив з 1361 по 1370 роки. Науковець припускає, що знайдена стоянка, очевидно, йому й належала. «Дослідження тільки починаються, — каже Сергій Санжаров. — Ми одержали лише попередній матеріал, який перебуває в стадії обробки. Конкретні висновки будуть пізніше. Але те, що знайдений об’єкт унікальний, — можу заявити відразу».
Луганські вчені звернулися до обласної влади із проханням взяти знайдений пам’ятник на держоблік і вжити заходів з його охорони й популяризації.