Оприлюднений напередодні розпорядок дня Юлії Тимошенко став черговою причиною її відмови від лікування. Хто бачив цей розпорядок, напевно, серйозно задумається над тим, а яку таку конфіденційну інформацію «злила» Державна пенітенціарна служба, що справу тепер треба передавати аж до Європейського суду про порушення ст.8 Європейської конвенції з прав людини? Ось текст Конвенції. «Стаття 8.1) Кожна людина має право на повагу її особистого й сімейного життя, недоторканності її житла й таємниці кореспонденції. 2) Не допускається втручання державних органів у здійснення цього права, за винятком випадків, коли це передбачено законом і необхідно в демократичному суспільстві в інтересах державної безпеки, громадського порядку або економічного добробуту країни, для підтримки порядку й запобігання злочинам, з метою запобігання безладу або злочинам, охорони здоров’я або захисту моральності чи захисту прав і свобод інших осіб». Ну і яким боком графік лікувальних процедур, у якому йдеться лише про те, у який час хвора лікується, а в який відпочиває, порушує цей важливий європейський документ? 
За словами заступника начальника Управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрія Лапинського, графік було опубліковано з метою зняття обвинувачень на адресу пенітенціарної служби в тому, що її представники «не пускають захист до Юлії Володимирівни».
— Графік лише орієнтував, коли пацієнтка перебуває на процедурах і відвідування її захисниками неможливе, і коли вона відпочиває, і в такий спосіб може спілкуватися зі своїми адвокатами, — підкреслив А. Лапинський.
Але в результаті — черговий міжнародний скандал, що називається на рівному місці.
Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов напередодні офіційно заявив, що Ю. Тимошенко мотивувала свою відмову тим, що деякі ЗМІ оприлюднили її розпорядок дня. «Відмову виконувати медичні процедури зафіксував і німецький лікар, й інші фахівці клініки», — повідомив О. Толстанов.
Дочка Ю. Тимошенко Євгенія, у свою чергу, зазначила, що відмова матері від лікувальних процедур — це протест проти поширення особистої інформації без її згоди. «Ми сьогодні подаємо скаргу до Європейського суду про порушення ст.8 Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з поширенням особистої інформації без згоди людини». А ще Є. Тимошенко заявила, що вважає поширення інформації про графік лікування й вільний час її матері не єдиним порушенням її прав. «Чому її охорона — чоловіки? Чому у всіх приміщеннях, у тому числі там, де проходить терапія, установлено приховані камери? Чому її розпорядок дня оприлюднюють без її згоди?!»
Загалом, персоналу ЦКБ №5 сьогодні не позаздриш. Та й лікар екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, представник берлінської клініки «Шаріте» Лутц Хармс, схоже, має намір якнайшвидше залишити Харків. «Я тут не перебуватиму весь час. Мене замінить моя колега», — заявив Л. Хармс. Щоправда, тепер він каже, що цю заміну було заплановано раніше й це аж ніяк не пов’язано з відмовою екс-прем’єра від проведення процедур. І взагалі, Л. Хармс також не певен у тому, що має сенс подальше стаціонарне лікування Ю. Тимошенко, оскільки вона перебуває під постійним спостереженням, нервує, а терапія ефективна в тому разі, коли пацієнт розслаблений.
— Вона, звичайно, схвильована, ця стресова реакція не дає позитивного ефекту. Ми чекаємо, коли мине стрес. І все залежить від того, чи захоче пані Тимошенко продовжувати лікування», — зазначив німецький лікар.
Коли верстався номер.
Офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я України повідомив, що Ю. Тимошенко погодилася відновити лікування після зустрічі з німецьким лікарем Лутцом Хармсом, а також лікарями ЦКБ №5. Графік реабілітаційних заходів на кілька днів наперед буде складено і затверджено німецьким лікарем. У Міністерстві охорони здоров’я підкреслили, що зранку 16 травня Ю. Тимошенко вже проходить процедури.
 
Харків.