Учора в Санкт-Петербурзі (Російська Федерація) розпочалися заходи Міжпарламентської Асамблеї держав—учасниць СНД. Українську парламентську делегацію очолює Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Учора глава українського парламенту взяв участь у засіданні Ради МПА, яке традиційно відбувається в історичному місці — Таврійському палаці, що нині є штаб-квартирою МПА СНД.
Відбулися також зустріч В. Литвина з Головою Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Сергієм Наришкіним і зустріч глав парламентів держав—учасниць СНД. 
Голова Верховної Ради підкреслив важливість співробітництва в рамках Асамблеї в питаннях поглиблення міжпарламентських зв’язків, напрацювання так званих модельних законів, які, у свою чергу, сприяють розвитку подальших економічних і політичних контактів між країнами Співдружності.
Попереднє засідання Ради СНД відбулося в м. Алмати (Казахстан). Тоді глави парламентів держав—учасниць МПА СНД заявили про свої тверді наміри розширювати міжпарламентський діалог, постійно вдосконалювати напрями та форми взаємодії парламентів з метою взаємовигідного співробітництва й напрацювання спільних рішень щодо розв’язання ключових міжнародних проблем. А також про готовність до подальшого вдосконалення законодавчої бази на основі міжнародних правових стандартів, активно сприяти розвитку демократії. На нинішньому засіданні ці теми поглиблюватимуться. Під час всіх офіційних зустрічей з керівниками МПА й главами парламентів країн СНД керівник українського парламенту не раз підкреслював, що ми «приречені на взаємовигідне співробітництво та партнерство».
Сьогодні українська парламентська делегація на чолі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином візьме участь у 37-му пленарному засіданні МПА СНД, яке відбудеться в Думському залі Таврійського палацу. На порядку денному пленарного засідання — розробка Декларації про етичні принципи наукової діяльності, Концепції загального міграційного простору держав—учасниць СНД, Рекомендацій з вдосконалення законодавства держав—учасниць СНД із питань регулювання відповідальності за порушення в сфері прикордонної безпеки, модельних законів «Про раціоналізаторську діяльність», «Про запобігання великим аваріям, пов’язаним з викидами/скиданнями небезпечних речовин, і про обмеження їхніх можливих наслідків», «Про право власності та його захист», «Про прикордонні відомства (сили)», «Про антикорупційну експертизу нормативних правових актів», «Про здійснення законотворчих процедур з використанням автоматизованої системи підготовки нормативних актів», «Про об’єкти культурної спадщини», «Про спортивну підготовку», «Про технопарки», «Про неприпустимість дій з реабілітації нацизму, героїзації нацистських злочинців та їхніх пособників». Учасники МПА СНД також планують ухвалити Глосарій модельного законодавства для держав—учасниць СНД в галузі інтелектуальної власності.
Цього року МПА СНД відзначає своє 20-річчя. Асамблею було створено 27 березня 1992 року в місті Алмати (Республіка Казахстан) відповідно до Угоди, підписаної главами парламентів — засновників МПА. МПА СНД — консультативний орган для підготовки проектів законодавчих документів, що представляють взаємний інтерес.
Типові (модельні) закони Міжпарламентської Асамблеї СНД являють собою адаптовані до умов Співдружності міжнародні, насамперед європейські, правові стандарти. Тому ухвалення парламентами країн СНД національних законів на основі модельних актів МПА СНД не тільки забезпечує гармонізацію і зближення законодавств країн Співдружності, а й сприяє приведенню цих національних законодавств у відповідність до кращих зразків європейського права. МПА СНД бере активну участь у розвитку інтеграційних процесів на території Співдружності, направляючи Раді глав держав і Раді глав урядів рекомендації та пропозиції з різних питань. Найактуальнішими серед них залишаються питання співробітництва в економіці, а також у сферах безпеки, боротьби зі злочинністю, тероризмом і наркобізнесом. Питання розвитку демократії, дотримання прав громадян країн Співдружності також завжди перебували в центрі уваги МПА СНД. Цього року в Україні відбудуться парламентські вибори, тому увага до політичної ситуації в нашій країні з боку закордонних парламентаріїв особлива.
 
Санкт-Петербург.