З приходом весни Лутугинський район почав підготовку до створення вітряного парку, який входитиме до єдиної енергосистеми України. Уже проведено переговори із сімферопольською фірмою, котра займається проектуванням вітряних парків не лише в Україні, а й за кордоном. Це підприємство розробило попередню проектно-технічну документацію. Як інвестор виступатиме приватне підприємство.
— За оцінками фахівців, створення вітряного парку в нас можливо за всіма параметрами, — розповів голова Лутугинської райдержадміністрації Вадим Сафронов. — Ми визначилися з місцевістю, з кількістю вітряних двигунів, які потрібні в районі, і дійшли висновку, що загалом таких у нас буде розміщуватися 12 одиниць. Потужність однієї вітроустановки становить 2,5 МВт. На реалізацію проекту, за попередніми розрахунками, треба 280 мільйонів євро. Термін окупності цього проекту — близько 5—7 років. Уже визначено майданчик у 120 гектарів, де встановлять не лише вітряки, а й створять відповідну інфра-
структуру. Сама по собі вітряна установка — це грандіозна споруда висотою 100 метрів і діаметром лопатей теж 100 метрів. Для транспортування такої потужної техніки потрібно попередньо створити гарні дороги. Гадаю, до літа ми розпочнемо повноцінно втілювати проект у життя.
Крім будівництва самих вітряків, проект передбачає будівництво доріг, прокладення оптоволоконних кабелів та інші інфраструктурні роботи. У районі вже створено підприємство «Лутугинський вітряний парк», яке приступає до виконання проекту. За словами Вадима Сафронова, на першому етапі його реалізації очікується створення 400 нових робочих місць. Очільник району особливо виділяє роль голови облдержадміністрації Володимира Пристюка, який шукає шляхи енергозбереження та нові ефективні технології, які підуть на користь не лише регіону, а й загалом країні. Адже, як уже було сказано, вся електроенергія, вироблювана вітряним парком, наповнюватиме загальну енергосистему країни.
 
Луганська область.