У штаті виконкому міської ради Курахового з’явилися два енергоменеджери. Навіщо місту такі спеціалісти?
 
Курахове — місто, яке гріється цілорічно. Головним і єдиним постачальником тепла та гарячої води є місцева ТЕС, де виробничий процес зупинити на літо неможливо. За таких нетипових умов проблеми, яких зазнає система житлово-комунального господарства, виявилися досить типовими. Головні з них пов’язані з великими втратами тепла дорогою до споживача та в самих будівлях. Боротися з цим явищем вирішили спільно.
Тепло, як у «Казці»
Уже два роки в місті реалізують проект «Реформа міського теплозабезпечення», який фінансується USAІD — Агенцією США з міжнародного розвитку. Другим джерелом коштів для модернізації стала допомога компанії «Східенерго», до складу якої входить Курахівська ТЕС. Завдяки цьому за два роки вдалося зробити пілотні проекти на прикладі двох дитсадочків та трьох житлових будинків.
В окремому приміщенні дитсадка «Казка» тепер розташовано індивідуальний тепловий пункт. Обладнання, яке коштувало понад 120 тисяч гривень, працює в автоматичному режимі. Спеціальні датчики контролюють температуру за вікном та всередині будівлі. «Якщо щось сталося, температура впала — викликаємо енергоменеджера. Він постійно відвідує нас і стежить за роботою обладнання», — пояснює завідувачка дитсадка Олена Прокопенко.
Енергоменеджерів у штаті міськвиконкому двоє. Поява таких посад — одна з умов проекту. На плечах цих фахівців — моніторинг усіх муніципальних об’єктів. Менеджери стежать за роботою приладів обліку, контролюють споживання енергоресурсів у місті та в окремих бюджетних закладах, пропонують заходи для заощадження тепла. Наприклад, у «Казці» раніше існувала примітивна припливно-витяжна вентиляція: повітря знадвору нагніталося до приміщення, а потім виводилося назовні. А тепер узимку холодне повітря з вулиці нагрівається, проходячи через калорифер, і подається до кімнат уже підігріте. Отже, не втрачається тепло всередині будівлі.
«Торік протягом неповного опалювального сезону в дитсадку «Казка» витратили на 37 відсотків менше коштів на опалення, ніж у попередній сезон. Заощадили близько 40 тисяч гривень. Це дуже гарна економія, — не приховує оптимізму керівник фонду «Реформа міського теплозабезпечення» Дмитро Ємельяненко. — У дитсадку «Космонавт», де також було встановлено індивідуальний теплопункт у рамках проекту, економія трохи нижча, тому що там вищі втрати тепла: не замінено вікна. Але на першому етапі ми зосередилися на найбільш швидкоокупних заходах».
У місті провели енергоаудит системи теплопостачання і типових житлових будівель та об’єктів соціальної сфери. Такий аналіз дав змогу побачити, де саме найбільше втрачається тепла. Докладний документ дав можливісь сформувати міський план реформування цієї сфери. Заходи для за-
ощадження, які пропонують фахівці, передбачають до десятка етапів. Кожен із заходів має свій термін окупності. На-
приклад, заміна вікон на металопластикові чи зовнішнє утеплення фасадів — річ дорога і виправдає себе від 7—8 до 15—18 років, залежно від особливостей споруди. А от деякі заходи не вимагають такого значного фінансування. Наприклад, у дитсадку звернула увагу на екрани, які вкриті блискучою плівкою та відбивають тепло. Такі екрани прикріплено до стіни за радіаторами центрального опалення. Завдяки цьому нагрівається не зовнішня стіна, а повітря в кімнаті. Спеціальну плівку можна придбати в магазинах будматеріалів. Недорого, але ефективно.
Раніше температура у квартирах не піднімалася вище 13 градусів, а тепер у під’їзді — тропічні квіти
Двоповерховий будинок на 12 квартир розташований на самісінькому в’їзді до міста. Колись це житло споруджували так званим господарчим способом — силами підприємства. За п’ятнадцять років «життя» будівля швидко постарішала, не в останню чергу через недосконалу систему теплопостачання.
«Начебто будинок відносно новий, але тепла не тримає. Стіни сирі, температура у квартирах була взимку 11—13 градусів. Ще одна проблема — покрівля. Все замикається на грошах», — розповідає голова товариства співвласників будинку Петро Фещук.
Саме цей проблемний будинок увійшов до числа трьох пілотних, відремонтованих у рамках проекту. На момент нашого приїзду було вже встановлено індивідуальний теплопункт та завершувалося утеплення фасаду: кілька робітників прикріплювали пінополістирольні плити до стін. Після цього наноситься металева сітка та штукатурка з фарбою.
«Будинок споруджено з бетонних плит, і коефіцієнт тепловіддачі був дуже високий, — пояснив заступник міського голови Олексій Мороз. — Тут ми виконали проект, розбитий на два етапи: утеплення фасаду та утеплення цокольного й підвального приміщень. Загалом витратили 360 тисяч гривень».
Мешканець будинку Ігор Покідов п’ять років тому прикрасив під’їзд кімнатними квітами. Сусідам ідея сподобалася. Горщик за горщиком, — і ось нині з вікон, стін та стелі звисає зелене листя рослин. Раніше, каже співрозмовник, узимку рослини потерпали від холоду. Після утеплення будинку флора почувається «вдячною». «Ми вирішили організувати товариство співвласників, тому що це буде вигідно за оплатою опалення, житла, комунальних послуг. Та й просто красиво і затишно. Я не хочу віддавати зайві гроші нашому комунальному господарству. Зрештою, наш будинок стане обличчям міста», — каже співрозмовник.
Зачиняти двері та вікна навчають у школі
Енергоаудит підказав чимало слабких ланок в енергопостачанні Курахового. «За правильного підходу та сучасних технологій тепла, яке виробляє ТЕС, вистачило б, щоб обігріти весь Мар’їнський район (на території якого розташоване місто. — Авт.), ще і для сусіднього Петровського району Донецька залишилося б, — заявляє Курахівський міський голова Сергій Сажко. — Це можливо зробити, питання в ціні».
З початку реалізації проекту реформи теплопостачання в місті Агенція США з міжнародного розвитку профінансувала роботи на 1,8 мільйона гривень. Решту коштів виділила компанія «Східенерго», яка бере активну участь у вирішенні соціальних питань міста. У 2011 році, за словами Сергія Сажка, Курахове отримало від енергетиків допомоги на 2,4 мільйона гривень, стільки ж — попереднього року. Частина цих коштів спрямована на програми енергозбереження, решту використано на інших соціальних об’єктах.
Близько 30 відсотків тепломереж міста перебуває у приватній власності. Колись мешканці будинків прокладали трубопроводи до власних жител. Звичайно, без будь-якої технічної документації. Тепер ці комунікації застаріли і потребують заміни. «Такі мережі заплановано реконструювати за підтримки компанії «Східенерго», — обіцяє міський голова. — Замінимо магістральні трубопроводи, від яких ідуть «врізки» до приватних будинків. У 2012-му плануємо зайнятися ремонтом дахів, адже 95 відсотків із них потребує цього. Сподіваємося і на подальше співробітництво у цій сфері. Ті плани, які розроблено, — довгострокові, не одноденки».
Міська влада каже, що вже захистила план модернізації тепломереж у Кабміні, і ці заходи внесено до державного реєстру. На черзі — захист плану оновлення водогінно-каналізаційного господарства. Одним із наочних результатів такої роботи стало істотне скорочення кількості скарг на комунальників. У міськвиконкомі кажуть, що за півтора року звернень стало у 20 разів (!) менше. Зате городяни тепер активно цікавляться встановленням приладів обліку у квартирах і житлових будинках. Адже всі бажають оплачувати лише ті послуги, які отримують насправді.
Донецька область.
Фото автора.