Контракт тренера збірної країни з футболу продовжено. Його підписали Олег Блохін та президент ФФУ Григорій Суркіс перед початком прес-конференції, котра відбулася позавчора. На події побував кореспондент «Голосу України».
Суркіс: — Контракт Олега Володимировича зі збірною завершиться після закінчення чемпіонату світу 2014 року.
— Як вважаєте, чи не розгубив Блохін свого везіння?
— Якщо розраховувати тільки на везіння, треба розбігатися по домівках. У Блохіна є багатий досвід, він пройшов великий шлях, це найуспішніший тренер за часів незалежної України. І команда асистентів у нього славна.
— Олегу Володимировичу, можна казати, що вибір складу збірної цього разу для вас був особливо важким?
— Ні, 2006 року було складніше. Але найважче ще попереду, коли прийде момент сказати трьом хлопцям із 26, що вони не потрапляють до заявки.
— Яке завдання стоїть перед збірною?
— Спершу треба вийти із групи. 2006-го ніхто не вірив, що ми вийдемо до фінальної частини з першого місця, а ми вийшли. Апетит приходить під час гри. Ми вийшли із групи і в Німеччині. Тепер також намагатимемося зробити це, а далі — як вийде.
— Поясніть, навіщо потрібен список резервних гравців?
— Жодна збірна ще не назвала заявочний список із 23 гравців (на той момент Блохін ще не знав про заявку шведів. — В. Б.). Навіть у Німеччини — розширений реєстр. Що робити вісьмом резервним? Якщо вони вважають це принизливим, а футболка збірної для них ніщо, то нехай їдуть відпочивати. Десять днів підтримувати форму — не проблема для професіонала.
— Як оцінюєте шанс України дійти до фіналу? Яка друга команда потрапить туди?
— На завершальному турнірі Євро-2012 зібрані найкращі команди світу за винятком хіба що Бразилії, Аргентини і ще кількох колективів. Тому завдання стоїть надскладне. А найважче — вийти з групи. Як на мене, фаворити — Іспанія, Німеччина, Нідерланди...
— Які ще зміни сталися у збірній у порівнянні з подіями шестирічної давнини?
— У нас з’явилися виконавці, які дозволяють нам більше грати на атаку. Це вже тенденція. А на підході — інші хлопці, які зможуть підсилити атаку. А от в обороні у нас не найкраща ситуація. Ракицький і Кучер забивають, але їхнє головне завдання — оборонятися. А там ще не повний порядок.
— Складається враження, що не хвилюєтеся тільки за півзахист...
— Помиляєтеся. Навіть тренер Франції Блан з його потужними кадровими можливостями хвилюється, а я — й поготів. Мене багато що тривожить.
— Чи висловили подяку «Динамо» за відсутність «золотого матчу»?
— Запитання провокаційне. Після травм воротарів я, навпаки, хотів чемпіонського матчу, щоб подивитися у грі Коваля і П’ятова. Отож прийшов на поєдинок «Динамо» — «Таврія», а Коваля видалили. Хоча у «золотому матчі», звичайно, були б нерви, і це могло б позначитися на психологічному кліматі нашого колективу.
— Наскільки важко підготувати збірну за допомогою тільки контрольних матчів?
Блохін: — Маємо кілька тижнів, щоб підготувати команду, а раніше було ще менше часу. Товариські матчі не йдуть ні в яке порівняння з офіційними. Хоча у нас складається нова збірна, і для молодих хлопців все, що відбувається, — величезний досвід перед чемпіонатом світу-2014.
Суркіс: — Свого часу, якби в нас здали нерви, то Олег Блохін навіть не почав би відбір 2004 року за підсумками товариських зустрічей, котрі передували циклу. Тоді були самі поразки. Але їх жодним чином не можна порівнювати з офіційними.
— Що конкретно робитимемо на турецькому зборі?
Блохін: — На пляж і по магазинах ходитимуть дружини. А у хлопців серйозна і напружена робота, щодня заплановані дворазові тренування.
— Чому контрольний матч з Туреччиною наша команда гратиме не в Австрії, де тренуватиметься перед Євро, а в Німеччині?
Суркіс: — Все підлаштували під інтереси збірної. В Австрії на той поєдинок глядачі не прийшли б. А в Німеччині вони будуть.
— А чи заплановані телетрансляції тих поєдинків?
— Так. Матчі з Естонією, Австрією і Туреччиною покаже один із центральних українських каналів.
— Хтось наживу дивитиметься товариські зустрічі наших суперників?
Блохін: — Збір інформації триває вже три місяці. Наші спостерігачі відвідають лише два матчі шведів. Французів та англійців переглянемо вже безпосередньо на Євро.
— Чи калатає серце, коли чуєте слово «Євро»?
Суркіс: — Поки що сплю нормально, без корвалола. Сподіваюся, що ближче до турніру аптека не знадобиться.
Блохін: — Ще зарано. Сподіваюся, історія з Іспанією на ЧС-2006 не повториться. Поки що наближення Євро не відчуваю.
...Учора наша збірна вилетіла до Туреччини.
Олег Блохін і Григорій Суркіс — контракт підписано.
Фото Володимира КОТЛЕНКА.
А шведи таки визначилися
Тренер першого нашого суперника на Євро-2012 — збірної Швеції — Ерік Гамрен оприлюднив заявочний склад команди на Євро-2012. Воротарі — Ганссон («Гельсінборг»), Ісакссон (ПСВ, Нідерланди), Віланд («Копенгаген», Данія); оборонці — Антонссон («Болонья», Італія), Гранквіст («Дженоа», Італія), Лустіг («Селтік», Шотландія), Мельберг («Олімпіакос», Греція), Юнас Ульссон («Вест Бромвіч», Англія), Мартін Ульссон («Блекберн», Англія), Сафарі («Андерлехт», Бельгія); півоборонці — Беграмі («Твенте», Нідерланди), Расмус Ельм (АЗ, Нідерланди), Гольмен («Істанбул ББ», Туреччина), Челльстрем («Ліон», Франція), Ларссон («Сандерленд», Англія), Свенссон («Ельфсборг»), Вернблум (ЦСКА, Росія), Вільгельмссон («Аль-Гіляль», Саудівська Аравія); нападники — Ельмандер («Галатасарай», Туреччина), Гюсен («Гетеборг»), Ібрагімович («Мілан», Італія), Розенберг («Вердер», Німеччина), Тойвонен (ПСВ).