На Тернопільщині, окрім ріки Серет, яка зазнала забруднення в масштабах екологічного лиха (про це «Голос України» вже повідомляв), постраждала ще одна річка — Тайна у Гусятинському районі. Її води забруднили відходи Самолусківського крохмального заводу. Проведеною за дорученням прокуратури області перевіркою встановлено, що картопляна мезга потрапляла у два застарілі і частково зруйновані бетонні накопичувачі, а звідти — у річку. Незважаючи на неодноразові попередження і штрафи, крохмальний завод не зміг впоратися з цією проблемою, і Державна інспекція з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області вирішила тимчасово зупинити його діяльність.
Тим часом у екологічній катастрофі на річці Серет коло підозрюваних підприємств звузилось до двох. На її ліквідацію потрібно не менше двох-трьох тижнів, протягом яких закуплять хімічні реагенти для відновлення корисних бактерій на очисних спорудах КП «Тернопільводоканал». Найбільше від дій забруднювачів постраждали жителі райцентру Чортків, які споживають воду з Серета. Оскільки концентрація нітратів у воді у десятки разів перевищує норму, вживати водопровідну воду заборонили. Питну і технічну воду щодоби городянам підвозять п’ятнадцять автомобілів.
Випадки отруєння річок Тернопільщини — не рідкість. Перед тим постраждала Іква у Кременецькому районі. Головна причина — у застарілих очисних спорудах, які останні роки ніхто не ремонтував, не кажучи про будівництво нових.