Вручили відзнаки лауреатам премії імені Івана Огієнка. На відміну від попередніх років, коли урочистості з цієї нагоди відбувалися в містечку Брусилів, де народився видатний діяч, та в Житомирі, цього разу нагородження провели в Києві — в Українському домі. 

Організатори пояснили це тим, що цьогорічна Огієнківська премія особлива: виповнилося 130 років від дня народження видатного українця. Вчений, митрополит, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, культуролог, педагог — усі ці визначення стосуються Івана Огієнка. Він був ректором відкритого в 1918 році Кам’янець-Подільського університету, міністром освіти в уряді УНР. Одна з цікавих сторінок діяльності пов’язана з проголошенням Акта злуки в січні 1919 року: його призначили головним урядником урочистостей. В еміграції продовжив активну наукову діяльність. А головною працею всього його життя став переклад Біблії на сучасну українську мову з оригінальних давньоєврейських і грецьких текстів.
Цьогоріч лауреатами премії імені Івана Огієнка, заснованої 1995 року, стали письменники Михтодь Волинець і Віктор Грабовський, науковець Сергій Стельникович, заслужений працівник культури директор Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка Микола Покропивний, журналісти Святослав Васильчук та Юрій Дорошенко. Серед тих, хто привітав нагороджених, — Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який є лауреатом цієї премії.
На знімку: голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук (праворуч) вручає лауреатську відзнаку Миколі Покропивному.
Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.