Учора в кулуарах Верховної Ради відкрилася виставка робіт митців Полтавщини та Івано-Франківщини. Вже стало доброю традицією, коли народні депутати сприяють організації виставок художників краю, який вони представляють у вищому законодавчому органі держави. 
Наразі виставки творів своїх земляків представили народні депутати від Партії регіонів Ігор Зварич та Василь Чуднов, нунсівці Микола Кульчинський та Володимир Мойсик. Народні обранці та гості парламенту мають змогу ознайомитися з творчим доробком художників Полтавщини — Сергія Гнойового, Івана Новобранця, Ігоря Величка, Юлії Мохірєвої. А уродженки Косівщини та Коломийщини — Мирослава Бойків і Уляна Линда-Варцаб’юк — відомі своїми дивовижними писанками, тканими іконами, образами із соломки.
У відкритті виставки взяв участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На прохання журналістів глава парламенту прокоментував останні політичні події у державі. Він висловив переконання, що законопроект про мови в Україні, зініційований Партією регіонів, не повинен розколоти країну. «Я закликаю депутатів до обдуманих дій і до відпрацювання цього законопроекту, щоб він не викликав заперечень, і головне — щоб він не розколов Україну», — наголосив В. Литвин, при цьому зауваживши, що норма про запровадження другої регіональної мови на території, де проживає 10 і більше відсотків представників інших національностей, є європейською практикою. Водночас глава парламенту звернув увагу, що для виконання подібних ініціатив потрібні колосальні бюджетні кошти.
Законопроект про скасування депутатської недоторканності, спрогнозував Голова Верховної Ради, парламент може розглянути в другій половині червня. В. Литвин нагадав, що за кожну поправку треба зібрати 150 підписів депутатів, потім ознайомити парламентаріїв із доопрацьованим проектом і тоді визначити дату, коли документ може бути розглянутий у сесійній залі.
Головне юридичне управління парламенту вже внесло свої пропозиції. Тепер слово — за Верховною Радою.
Володимир Литвин також заявив, що вибори міського голови столиці доцільно було б провести одночасно з виборами народних депутатів 28 жовтня. Він повідомив, що звернувся до Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з проханням внести відповідні пропозиції, оскільки в травні закінчуються повноваження міського голови Києва.
Водночас, на його погляд, є можливим й інший шлях — проведення столичних виборів під час літніх канікул. «Нам потрібно в цьому питанні ухвалити рішення, за яке б проголосувала конституційна більшість», — сказав В. Литвин. А оскільки повноваження міського голови столиці завершуються у травні, парламент має визначитися з датою проведення нових виборів також у травні, переконаний глава парламенту.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Зліва направо: заслужений художник України (м. Полтава) кобзар Іван Новобранець, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народні депутати Ігор Зварич (ПР) і Микола Кульчинський («НУ—НС»).