«Позиція США у справі Юлії Тимошенко залишається незмінною», — заявили після зустрічі з екс-прем’єром Ю. Тимошенко посол США в Україні Джон Теффт (на знімку) і заступник керівника бюро з питань демократії, прав людини і праці Державного департаменту США Томас Мелія. — Виборче переслідування пані Тимошенко і членів її партії неприпустиме. Ми неодноразово закликати звільнити її. І ми повторюватимемо цю позицію нашим колегам з українського уряду найближчі кілька днів».

Водночас дипломати не стали уточнювати, про що вони розмовляли з екс-прем’єром, але пообіцяли зробити офіційну заяву за результатами зустрічі. «Ми ще поширимо офіційну заяву, в якій зазначимо моменти, які хотіли б назвати. Ми передамо те, про що довідалися в результаті цієї зустрічі, нашому уряду у Вашингтоні», — підкреслив посол. Дипломати відзначили також, що Тимошенко під час зустрічі мала вигляд енергійної і сильної, і навіть зустрічала гостей своєю знаменитою косою.

Однак, як повідомила прес-служба Державної пенітенціарної служби України, зустріч Юлії Тимошенко із Джоном Теффтом і супроводжувальними особами була запланована на 15.00. Попередньо екс-прем’єр написала заяву, що вона готова провести зустріч із гостями в кімнаті для побачень протягом 15—20 хвилин за умови її негоризонтального (не лежачого) положення. Але після прибуття в лікарню посла США та інших офіційних осіб, які його супроводжували, Тимошенко категорично відмовилася пройти до кімнати для побачень, так, як це передбачено законодавством і вимогами режиму щодо засуджених осіб. Щоб не допустити зриву запланованої зустрічі, керівництво ДПтС України (як виняток) прийняло рішення дозволити побачення Ю. Тимошенко із представниками посольства США безпосередньо в палаті, де наразі перебуває засуджена», — підкреслюється в повідомленні прес-служби.

До речі, Ю. Тимошенко не скаржилася американським гостям на погане поводження з нею і задовільно відгукнулася про лікарів і клініку, де в цей час проходить лікування. Що певною мірою підтверджує думку керівника Мінохорони здоров’я Раїси Богатирьової, яка, відповідаючи напередодні в Харкові на запитання: чи вважає вона доцільним внести в законодавство зміни, що передбачають можливість лікування засуджених за кордоном, зазначила, що в Україні рівень медицини досить високий і не обов’язково кожного разу говорити про те, що якісна медична допомога може бути надана тільки за кордоном.

Високопоставлені чиновники США побажали також зустрітися з керівництвом обласної державної адміністрації та Харківської міської ради. Як зазначив на зустрічі Т. Мелія, Харків дуже активно розвивається. «Я бачу, яке бурхливе життя у вашому місті. Харків мені нагадує Чикаго, а його девіз: «Місто, яке працює». В англійській мові в цього виразу подвійний зміст: працює місто й працюють його жителі», — сказав заступник держсекретаря США.

 

Харків.

Фото Володимира АНДРЕЄВА/УНІАН.

Із заяви, розміщеної на офіційному сайті Посольства США:

«Уряд США, як і раніше, закликає звільнити пані Тимошенко з в’язниці, так само, як і інших членів її колишнього уряду, а також повністю відновити їхні цивільні та політичні права».