У проекті закону «Про мови в Україні» не передбачається запровадження російської мови як другої державної.
Про це під час брифінгу заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. «Цим документом не завдано збитків українській мові. Вона залишається державною, і зрозуміло, що й надалі розвиватиметься», — зазначив він.
Парламентарій розповів, що законопроектом про мови пропонується ввести норму, яка діє в багатьох європейських країнах: якщо в тому чи іншому регіоні компактно проживає 10% і більше представників інших національностей, місцеві органи влади можуть ухвалювати рішення про використання у своїй роботі другої мови, якою розмовляє корінне населення. Зокрема, уточнив народний обранець, йдеться про документообіг, виписки з медустанов, ведення судових процесів тощо.
Голова фракції ПР також відкинув звинувачення опозиції у намірі влади фактично узаконити російську мову як другу державну на сході і півдні країни. «Я хотів би відіслати тих людей, які це говорять, до аналітиків з цього питання і надати їм інформацію по кожному населеному пункту нашої держави, тоді вони зрозуміють, що ми враховуємо всі мови, які існують в Україні», — зауважив О. Єфремов.
Водночас, він не став прогнозувати, коли саме парламент розгляне цей проект закону, і нагадав, що поки його навіть не включено до порядку денного.
Крім того, регіонал ще раз запевнив, що фракція ПР проголосує за законопроект про скасування депутатської недоторканності.
А ще у Партії регіонів сподіваються, що Президент України Віктор Янукович домовиться про усунення непорозумінь у газовому питанні з Російською Федерацією під час проведення саміту країн-членів СНД у Москві.