На подвір’ї Дніпропетровського храму на честь ікони Божої Матері «Іверська» зацвіли сакури (на знімку). Надзвичайно гарне цвітіння цієї японської вишні, на жаль, триває дуже недовго — близько тижня. Але в Країні Сходу Сонця з нею пов’язаний цілий ритуал.

Хаару (по-японськи весна) — час цвітіння декоративної вишні сакури, з якою пов’язане одне з найкрасивіших свят Японії. Від кінця березня до початку квітня країна повністю змінюється: сотні дерев зацвітають повсюдно білими та рожево-білими квітами. Щороку в парках, алеях, садах, біля палаців і храмів збирається велика кількість людей, щоб помилуватися захоплюючим видовищем. Цей звичай одержав назву «ханамі» (від слів «хана» — квітка та «мі» — дивитися), що дослівно означає «розглядання квітів».

Сакура — національний символ Японії, якому присвячено безліч пісень і віршів. Існує десь 16 видів і приблизно 400 сортів цього дерева. Найвідоміші — сомейошино, що цвіте білими квітами, і сідарезакура (плакуча сакура), на якій розпускаються рожеві квіти. Вважається, що найкрасивіша сакура квітне в древніх столицях Кіото, Нара, Камакура.

На жаль, цвітіння сакури — короткочасне. Достатньо пориву вітру або дощу — і ніжні квіти, так і не  розпустившись, опадають на землю. Можливо, тому в буддизмі квітуча сакура є символом тлінності й мінливості буття, а в поезії вона асоціюється з юністю і коханням, що минуло.

Традиція милування квітами сакури має в Японії загальний характер. Щороку метеорологічні агентства та засоби масової інформації чітко стежать за початком сезону цвітіння і повідомляють про нього, як про подію державної ваги. Офіційне відкриття сезону цвітіння сакури відбувається в центральному парку Сіндзюку в Токіо за присутності імператорського подружжя. Зазвичай на свято запрошують усіх відомих політичних і громадських діячів Японії.

У Дніпропетровську сакури зацвіли напередодні травневих свят. І, зрозуміло, ніхто хороводів навколо них не водитиме. Але видовище варте того, щоб ним насолодитися.

Фото прес-служби Храму на честь ікони Божої Матері «Іверська».