У національному біосферному заповіднику Асканія-Нова на Херсонщині — довгоочікуване поповнення. Тут, уперше за останні двадцять два роки, верблюдиця Зіта, що «переїхала» в степи Таврії з Миколаївського зоопарку, народила двогорбе верблюденя.
Утім молода мама рішуче відмовилася вигодовувати свого первістка й не звертала на нього уваги, хоча той був цілком здоровий. Щоб урятувати гарненького малюка, якого назвали на честь грецького бога Зевса, тваринку забрали від матері й перевели до вольєра з особистим двориком, а співробітниця заповідника Ольга Перерва взяла його під опіку.
Тепер вона щодня навідується в цей вольєр з повними пляшками тільки-но надоєного від звичайної домашньої корівки молока. Воно виявилося для маляти рятівним — адже нічого іншого верблюденя їсти ще просто не могло. У Зевса — відмінний апетит, тож пляшку ємністю у два літри з надягнутою на неї соскою він спустошує за лічені хвилини, виразно підштовхує годувальницю носом та жалібно на неї поглядає: мовляв, хочу ще. Однак вихованцеві, пересилюючи себе, доводиться відмовляти — і верблюжих, і людських малюків, як відомо, перегодовувати шкідливо для здоров’я.
Фото автора.
 
 
 
 
 
 
На знімку: служителька заповідника Ольга Перерва годує новонароджене верблюденя.