Зібрати пакет документів на компенсацію втрат від загибелі озимих для аграріїв Херсонщини виявилося важче, ніж пересіяти лани. У степах Таврії через осінню посуху та інші природні чинники посіви було втрачено загалом на 150 тисячах гектарів, але заявки на відшкодування збитків з держбюджету з розрахунку 150 гривень на гектар подали тільки на 56,4 тисячі гектарів. Причому з 126 заявок до «компенсаційного» реєстру районні комісії внесли лише 94 — інші господарства не змогли сформувати необхідного пакета документів.

Причини зволікання різні, але найпоширеніша для Херсонщини така: для підтвердження факту знищення посівів необхідно вказати номери ділянок у земельному кадастрі, а багато хто з тутешніх хліборобів отримував ці площі до 2003 року, коли такі номери не надавали. Тобто для отримання відшкодування згадану процедуру треба проходити наново, а це і час, і гроші, які навесні потрібні аж ніяк не на папірці, а на пальне, насіння, добрива. А якщо власники земель вирішили взагалі нічого весною тут не сіяти, і просто залишили їх на пар, то компенсація знов-таки скасовується. Її надають насамперед для збереження зернового клину, і той, хто його зменшив, на додаткові гроші з бюджету розраховувати вже не може. Втім, місцева влада визнає: для відмови від підготовки пакета документів на виплату компенсацій є й третя вагома причина.

Дехто з власників невеличких одноосібних та фермерських господарств просто «махнув рукою» на збитки, і зовсім не збирається домагатися компенсації через те, що отримання бюджетних грошей неодмінно супроводжується перевірками податкової інспекції, Держфінінспекції, СБУ, міліції та прокуратури, і кожен перевіряючий щосили намагається «накопати» якомога більше порушень. У результаті на штрафи чи забезпечення судових позовів про їх визнання незаконними може піти більше грошей, ніж буде надано у вигляді бюджетної компенсації. До того ж у кількох районах Таврії інспектори почали навідуватися до претендентів на компенсацію ще до її отримання! Тому навчені гірким досвідом хлібороби і не шукають допомоги від держави, керуючись народною мудрістю «не буди лихо, поки воно тихе».

Херсонська область.