На Вінниччині ніяк не завершать сівбу цукристих. Упустивши оптимальні строки, дехто з господарників звітує про бурякові площі, яких не засівали. «Потім спишемо, — каже агроном одного з господарств. — Скажемо, дощі змили, або не зійшли. Так пізно сіяти ризиковано...»
— Для чого ж тоді звітуєте?
— Вимагають! Бурякові площі нині під таким контролем, як у старі добрі часи. Те, що ціна на цукор впала нижче собівартості, мало кого цікавить. А площі давай, засівай!
В області будуватимуть потужний цукрозавод, 12 тисяч тонн коренів на добу планують переробляти на новому підприємстві. Щоб мати достатньо сировини, вже відтепер поступово розширюють площі під буряками. Саме цим пояснюють господарники вимогу керівництва області збільшувати посіви. Якщо торік цукристі загалом займали 73 тисячі гектарів, то на нинішню весну підготували ґрунт на 94 тисячах гектарів. Не на всіх вдалося провести сівбу. На кінець першої декади травня, за даними обласної асоціації «Поділляцукор», в області посіяно буряки на 85 тисячах гектарів. Дехто ще продовжує сівбу. Але розмова з агрономом свідчить про те, що сіють ще й на... папері.
Не з вини господарників сівба розтягнулася в часі. Перші агрегати на бурякове поле вивели ще в останній декаді березня. А потім корективи внесла погода. У регіоні почалися дощі. Негода затягнулася. Не було можливості продовжувати роботи. Замість звичних трьох тижнів цукристі сіють вже понад місяць.
— У нас південний район, тому зазвичай сівбу буряків починаємо раніше від інших, — каже начальник управління сільського господарства Ямпільського району Олександр Савчинський. — Так зробили й цього року. Але все одно не обійшлося без втрат. На деяких ділянках дощі утрамбували землю так, що зробили її схожою на асфальт. Подекуди посіви змили рясні опади. Як бачите, і тим, хто встиг покласти насіння в ґрунт до негоди, і хто не встиг цього зробити — не уникнути збитків.
Дехто має буряків, як кажуть, курам на сміх. Наприклад, на весь Жмеринський район загальна площа солодких коренів становить лише... 80 гектарів. Чотириста гектарів відвели під цю технічну культуру в Піщанському районі. Він у південній частині області. На тамтешніх землях добре врожаяться буряки, але... Не набагато більше, 451 гектар, посіяли цукристих у Барському районі.
Водночас у Крижопільському районі, де орендує землі потужний холдинг, під цукристі відвели 12 тисяч гектарів. Ще на шести тисячах гектарів розмістили буряки у Гайсинському районі, чотирьох тисячах — у Погребищенському. Завдяки використанню потужної техніки впоралися з роботою майже на всіх площах. Хоча у перший тиждень травня також досівали буряки на окремих ділянках. Фахівці заспокоюють господарників, що пізні строки посіву не матимуть негативних наслідків. Проводять паралелі з минулими часами, коли у травні було звично сіяти буряки. Єдине, зміщувався час збирання вирощеного врожаю. Копати корені доводилося не раніше, як у середині вересня. За нинішніх умов використання потужної техніки можна буде зібрати корінці до перших заморозків.
Такі аргументи не всіх переконують. Низька вартість цукру змушує господарників задумуватися, чи взагалі варто сіяти буряки? Не важко здогадатися, яке насіння покладуть в грунт на «списаних» бурякових площах. Агроном-співрозмовник підтвердив здогадки автора. Каже, посіють те, що дає гроші, — ріпак, соняшник...
Вінницька область.