Ну що, народе, помітив?! Країна вирує в очікуванні. Вибори і Євро-2012. Тобто — навпаки. Спочатку футбол... Оцінки — найрізноманітніші. Дехто каже — Україна на підготовку вже витратила 35 мільярдів гривень, а дехто — й усі 130 мільярдів. Щоб побачити, як закопуються наші, платників податків, грошики, мені особисто далеко ходити не треба. Я живу в Києві поруч із проспектом Бажана й мало не щодня курсую цією славною транспортною магістраллю з дому на роботу й назад. Переважно, якраз по Бажана й повезуть футболістів, тренерів, масажистів, єврокомісарів (якщо приїдуть), численних уболівальників з аеропорту «Бориспіль» до центру міста, тобто з лівого берега на правий.

Коли порахувати,     які кошти в ямкові та інші ремонти в останні роки вбухано тут — то, за ідеєю, замість асфальтного покриття повинні лежати золоті зливки. А за кілька місяців до чемпіонату проспект взагалі не впізнати. Їй Богу, як після бомбування! Не проїхати. Ранок, люди спізнюються, двигуни закипають. Пробки, паніка, смог. Скільки бензину даремно спалено — на заправках тільки руки потирають. Тисячі водіїв гудуть у клаксони — звісно, не від радості за майбутній чемпіонат. А посередині дороги — величезний екскаватор не поспішаючи ворушить ковшем. Причому сьогодні асфальт кладуть, завтра знімають. А то раптом по свіжому покриттю починають копати ями. І, головне, не замислюються у керівних кабінетах, що водії, які нидіють із дня в день у пробках, перші їх на майбутніх парламентських виборах і «прокотять»!

Загалом цей проспект Бажана і є діючий макет нашої економіки в мініатюрі. Ті, хто сидить на бюджетних коштах, нічим не ризикують. У них — стовідсотковий підйом. Народ чухає потилиці, а в державних чиновників кишені відстовбурчуються. Адже для декого головна можливість збільшити свої капітали не сам чемпіонат, а саме процес підготовки. Малоймовірно, але якщо припустити, що саме тепер раптом вирішать з політичних міркувань Євро відмінити — для них навіть і краще. Хто його знає, які там недоробки спливуть...

Але це так, про пташок. Думки вголос. Якими там подіями потішив нас минулий тиждень? О, і знову про футбол. Українська влада вкотре пообіцяла Європі розібратися-таки з стрімким подорожчанням готелів напередодні чемпіонату. Хоча визнають, що реальних механізмів впливу на ціни, які формують «готельні барони», немає. Зате для закордонних фанатів уже придумали альтернативу. Біля кожного із приймаючих міст з’являться фан-кемпінги. Приміром, 6 тисяч уболівальників збірної Швеції, що зіграє три матчі групового етапу в Києві, розмістяться на Трухановому острові в столиці. Нині, як повідомляється, там повним ходом триває підготовка до приїзду скандинавів.

Очікують, коштуватиме таке проживання іноземцям 40 євро на добу за 2-місний намет, тобто 20 євро з людини. Тож громадянам України, які відпочивають на пляжах, доведеться на деякий час потіснитися. Але натомість обладнані для скандинавів туалети й душові залишаться на узбережжі. Ну, не потягнуть же вони вбиральні, врешті-решт, у Швецію. Тож і простому люду від чемпіонату коли-небудь що-небудь перепаде.

А поки, разом із власниками готелів і ріелторами, котрі здають житло в оренду, на чемпіонаті збираються заробити банкіри й торговці. Очікується, наплив валютної маси призведе до певного зниження курсу долара і євро. В магазинах і точках харчування ціни на продукти під час футбольної фієсти, швидше за все, теж не стоятимуть на місці. І чи повернуться на колишні позиції після чемпіонату — ще те питання.

А все-таки народ відчуває дедалі більшу турботу. Причому — всебічну. Об’єднана опозиція на своїх зборах оголосила про початок передвиборної гонки. В основному — усе ті ж обличчя. Люди, які вже ходили у владу й прагнуть знову нами покерувати. Багато хто приїхав на дорогих авто й обіцяє бідним — багатство, безробітним — роботу, бандитам — в’язниці, а мільйонерів — викинути з державних кабінетів. На противагу в коридорах влади декларують майже те саме й розповідають, як ми добре живемо. Мовляв, як стверджують інтернет-видання, установлено світовий рекорд: у квітні зафіксовано нульовий рівень інфляції в Україні. Висновок експертів, які намагаються довести нам, що ми стали жити краще, схоже, побудований на капусті, старій картоплі та здешевленні майже вдвічі яєць після Великодня. Напевне, ці фахівці забули заглянути в м’ясну крамницю і відвідати автозаправки. Незважаючи на істотне зниження цін на нафту на світових ринках, наш 95-й бензин уперто не бажає здавати нещодавно зайняту їм висоту в 11 гривень за літр. Хоча в цьому сегменті й в Україні прогнозують незабаром мало не обвал, обіцяти, як відомо, можна багато.

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.