У суботу випускники шкіл відгуляли випускний бал, а вже сьогодні стартує Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Для тих, хто цієї осені мріє отримати студентський квиток, настає найвідповідальніший період. Під час вступної кампанії-2012, як і у попередні роки, зарахування до ВНЗ відбуватиметься на підставі результатів ЗНО. Перший тест — з хімії — сьогодні пишуть 46 728 майбутніх абітурієнтів. Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева запевнила, що всі пункти тестування повністю укомплектовані й готові до роботи.

 

Тести у режимі нон-стоп

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання має кілька прикрих для випускників шкіл особливостей. Перша, як вже писав «Голос України», — передчасна сесія ЗНО, що пов’язано з проведенням в Україні Євро-2012. Якби не чемпіонат, у школярів було б ще два тижні на підготовку. Друга прикрість теж пов’язана з чемпіонатом — щільний графік тестувань. ЗНО стартує сьогодні і завершиться просто перед початком Євро — 7 червня. Аби встигнути до футбольного часу «ікс», тестування проводитимуть через день. Так, уже в четвер учасники ЗНО складатимуть російську мову. А тестування з географії та іноземних мов взагалі припали на суботи: відповідно 19 та 26 травня.

На щастя, з десяти предметів, з яких проводиться оцінювання, його учасники обирають для складання не більше чотирьох. Тож тестування у ритмі через день протягом понад трьох тижнів випускникам не загрожує.

Фаворити й аутсайдери ЗНО

Проте більшість з тих, хто цього року писатиме ЗНО, сьогодні відпочивають. «Наймасовішим» стане тест з української мови та літератури, на який зареєстровано, за словами директора УЦОЯО Ірини Зайцевої, 324 140 осіб. «Сертифікат з цього тесту є обов’язковим для вступу до будь-якого українського ВНЗ», — пояснила причину його популярності пані Зайцева. На другому місці — перевірка знань з історії України — 

211 614 осіб. І «освітню бронзу» отримала цього року математика, яку складатимуть 203 275 абітурієнтів. Аутсайдерами стали іноземні мови. А саме — іспанська, на яку зареєструвалися 218 чоловік, французька — 1100 осіб та німецька, сертифікат з якої бажають отримати 3453 особи.

Абітурієнту на замітку

Утім, хоча б з якого предмета ви писали ЗНО, Ірина Зайцева нагадує, що на пункт тестування необхідно прибути вчасно. Запізнення навіть на кілька хвилин може перекреслити вашу мрію стати студентом. Якщо під час випробування у вас знайдуть шпаргалки, мобільний телефон, чи будь-який інший пристрій, то незалежно від того, користувалися ви цими «підручними засобами» чи ні, результати тесту буде анульовано. І насамкінець, при собі обов’язково слід мати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, запрошення-перепустку та паспорт або інший документ, серію та номер якого зазначено у сертифікаті.

На знімку: 24 березня 2012 року. Місто Підгайці Тернопільської області. Пробне тестування з української мови.

Фото з архіву «Голосу України».

 

24 березня 2012 року. Місто Підгайці Тернопільської області. Пробне тестування з української мови.