У Донецьку урочисто відкрито новий термінал аеропорту, який споруджувався два роки. На реконструкцію головних повітряних воріт кошти у сумі понад шість мільярдів були виділені в рамках державної цільової програми із підготовки та проведення в Україні Євро-2012. Термінал здатний приймати 3100 пасажирів на годину — це повністю відповідає вимогам УЄФА та вдесятеро перевищує потужність старого аеровокзалу.

«Україна складає іспит перед світовим співтовариством, — відзначив Президент України Віктор Янукович, який взяв участь у церемонії відкриття термінала. — Ми були зобов’язані продемонструвати світу, що Україна — країна, яка динамічно розвивається. І ми це робимо крок за кроком. Інфраструктура споруджена і розвиватиметься надалі. Ми повинні будувати сучасну країну, в якій зручно буде жити людям. Як патріоти, ми повинні пишатися, що наше покоління здатне вирішувати такі масштабні завдання».

Аби продемонструвати можливості нового термінала, в Донецьку вперше приземлився літак Боїнг-747 російської компанії «Трансаеро».

Рішенням Донецької обласної ради аеропорт названий іменем Сергія Прокоф’єва. Портрет великого композитора прикрасив центральну залу. Для гостей церемонії струнний оркестр грав музику Прокоф’єва, а згодом, просто в залі відльоту відбувся концерт майстрів мистецтв області. Окрасою презентації стали чотири оригінальні скульптури Родена із приватної колекції українця, який побажав залишитися невідомим.

Уже з вівторка нова споруда відправляє та приймає пасажирів. А після 1 серпня термінал працюватиме не тільки на міжнародні, а й на внутрішні рейси. Віце-прем’єр-міністр України Борис Колесніков прогнозує, що за три роки кількість авіапасажирів у Донецьку зросте із одного до чотирьох мільйонів осіб.

Під час робочої поїздки до Донецька Президент України також відкрив після реконструкції обласний перинатальний центр. Це четвертий в Україні такий заклад, створений у рамках Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства». Віктор Янукович вручив керівництву центру сертифікат на сучасний фетальний двоплідний монітор — апарат, який дозволяє стежити за розвитком двійні в утробі матері. Крім того, глава держави провів нараду із діловим та адміністративним активом області.

Президент України Віктор Янукович (в центрі) відповідає на питання журналістів.

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).