Минулої суботи на столичній Михайлівській площі відбувся форум об’єднаної опозиції (на знімку). Серед його учасників були заступник Голови Верховної Ради та один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк, лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін, лідер депутатської групи «За Україну» В’ячеслав Кириленко, народні депутати, громадські діячі, представники духовенства та делегати з усіх областей України.

Після відкриття форуму донька Юлії Тимошенко Євгенія зачитала звернення лідера партії «Батьківщина». «Коли ми разом, коли ми об’єдналися — у нас з’явився шанс перемагати», — зазначила ув’язнена опозиціонерка та наголосила, що опозиція, ставши владою, повинна відмовитися від частини своїх повноважень на користь громадян України. На думку Ю. Тимошенко, це означає, що, по-перше, треба запровадити працюючі механізми відкликання депутатів, міських голів, розпуску парламенту та місцевих рад, імпічменту Президента, по-друге, кожен громадянин повинен мати право звертатися до суду з заявою про порушення кримінальної справи проти будь-якого представника влади, який грубо порушив закон, по-третє, потрібно розірвати замкнене коло монополії політиків на державотворення та повернути це право профспілкам і громадським організаціям.

Проект програми дій об’єднаної опозиції «Справедлива держава, чесна влада, гідне життя» представив лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. «Проект програми — це те, що ми хочемо зробити, для чого і для кого ми хочемо це зробити», — сказав він. І найпершим завданням тут є формування нового демократичного парламенту з новою демократичною більшістю. При цьому нову якість парламенту пропонується забезпечити через запровадження кримінальної відповідальність за порушення процедури особистого голосування. «Якщо вони віддають картки, то нехай віддають депутатські мандати, пільги та привілеї, ми введемо інститут відкликання народного депутата — він повинен знати, що його не обрали на п’ять років для того, щоб він за державний кошт жив і користувався пільгами», — пообіцяв А. Яценюк. Серед інших програмних засад опозиції — ліквідація пільг та привілеїв, зміна закону про вибори, який передбачатиме обрання депутатів за відкритими партійними списками, зміна системи держуправління на місцях, що передбачатиме ліквідацію інституту голів держадміністрацій та передачу повноважень місцевій представницькій владі. Окремо лідер «Фронту змін» зупинився на діяльності Конституційного Суду, котрий «без волі народу України змінив Конституцію України». Такий суд Україні не потрібен, вважає опозиція та виступає за його ліквідацію. А повноваження по конституційній юрисдикції пропонується передати до Верховного Суду України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.