Погоджувальна рада
До розкладу засідань Верховної Ради за пропозиціями депутатських фракцій і парламентських комітетів включено 146 питань, серед них — 40 урядових ініціатив та два законопроекти, внесені Президентом як невідкладні. 
Парламентарії вимушені повертатися до тих законопроектів, які мали розглянути ще минулого пленарного тижня, коли було заблоковано роботу Верховної Ради. Однак чи працюватиме вищий законодавчий орган держави в нормальному робочому режимі — це питання залишається відкритим. Адже опозиція не збирається відступати від своїх вимог.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що часу на ухвалення рішень у депутатів обмаль — до завершення десятої сесії парламенту залишилося лише п’ять пленарних тижнів. Регіонали наполягають на негайному розгляді законопроекту про скасування депутатської недоторканності, запевняючи, що в депутатському корпусі немає розбіжностей щодо цього документа і голоси для його ухвалення в цілому в сесійній залі є. Однак голова Комітету з питань правової політики Сергій Міщенко («БЮТ-«Батьківщина») нагадав, що Конституційний Суд визнав деякі положення закону про скасування недоторканності конституційними, а деякі ні. Тому комітет прийняв рішення розпочати розгляд цього законопроекту «з нуля» — спочатку перше читання, потім знову збір депутатських підписів для відправлення законопроекту на експертизу до КС. Глава парламенту Володимир Литвин доручив Головному юридичному управлінню та Комітету з питань правової політики чітко визначити процедуру і послідовність розгляду цього законопроекту.
Регіонали також пропонують повернутися до розгляду питання про внесення змін до закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо регіональних мов та мов меншин). 
О. Єфремов зауважив, що є позитивний висновок Ради Європи та міжнародних експертів стосовно цього законопроекту. Однак Голова Верховної Ради наголосив на чутливості питання. Володимира Литвина підтримали й деякі інші депутати, закликаючи не порушувати перед виборами ті питання, які спричиняють збурення в суспільстві.
Комуністи, за словами лідера фракції КПУ Петра Симоненка, пропонують розглядати всі проекти законів під «антикризовою точкою зору». Комуністи також ініціюють законодавчо визначитися з порядком голосування громадян за кордоном, зокрема в Придністров’ї, де мешкають близько 60 тисяч українців. Глава парламенту зауважив, що ЦВК готує відповідні пропозиції щодо змін до виборчого закону в частині голосування українців за кордоном під час наступних виборів народних депутатів України.
Лідер фракції Народної партії Ігор Шаров повідомив, що до фракції надійшов лист першого віце-прем’єра Валерія Хорошковського щодо підтримки урядових ініціатив, і запевнив, що фракція підтримає левову частину цих ініціатив, спрямованих на зростання економіки та підвищення соціальних стандартів.
Лідер фракції «БЮТ- «Батьківщина» Андрій Кожем’якін нагадав вимоги опозиції. Вони залишаються незмінними: припинити «катувати» ув’язнену екс-прем’єра Юлію Тимошенко та покарати винних у застосування до неї сили під час її перевезення з Качанівської виправної колонії до Харківської залізничної лікарні. На час розслідування кримінальної справи відсторонити від виконання обов’язків керівника Державної пенітенціарної служби Олександра Лісіцкова, надати Ю. Тимошенко належну медичну допомогу. Фракції об’єднаної опозиції наполягають також на терміновому розгляді законопроекту про декриміналізацію (реєстр. №10072) щодо гармонізації українського законодавства з європейськими нормами і стандартами. Фракція «БЮТ-«Батьківшина» також висловила протест проти того, як було складено присягу новообраною Уповноваженою Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською, та «переслідувань» екс-Осбмудсмена Ніни Карпачової. 
Представник фракції «НУ—НС» Руслан Князевич запропонував повернутися нинішнього пленарного тижня до розгляду законопроектів про підвищення соціальних стандартів, внесених депутатами від опозиції, зокрема, включити до порядку денного законопроект Арсенія Яценюка про збільшення мінімальних пенсій і зарплат на 30 відсотків. Бо цей законопроект стосується 13,5 мільйона пенсіонерів та 3,5 мільйона працівників бюджетної сфери. 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 
На передньому плані Андрій Кожем’якін, Олександр Єфремов.