Під час розгляду законопроекту про скасування недоторканності народних депутатів України має бути чітко дотримана процедура, визначена рішеннями Конституційного Суду і Регламентом Верховної Ради, наголосив на брифінгу після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин. Він нагадав, що відповідно до рішення Конституційного Суду низку положень законопроекту визнано неконституційними. 

Тобто ці норми потрібно вилучити із законопроекту і знову під кожною поправкою збирати 150 підписів народних депутатів і повторно відправляти законопроект на висновок до КС. Щоб була визначеність у цьому питанні, повідомив В. Литвин, керівники фракцій і кожен депутат отримають пакет відповідних документів, і це питання буде ще раз обговорено на рівні керівників фракцій. «Є, з одного боку, бажання просто запустити політичний процес, а з другого — внести додаткові пропозиції щодо розширення кола осіб, які не матимуть особливого статусу», — зауважив керівник парламенту.
Стосовно законопроекту про мови, на розгляді якого наполягає фракція Партії регіонів, В. Литвин відзначив, що в рекомендаціях Венеціанської комісії йдеться і про позитивні моменти законопроекту, які базуються на врахуванні попередніх рекомендацій європейських експертів, а є позиції, які можуть спричиняти ускладнення в політичній площині.
Пропозиції від ЦВК щодо змін до виборчого законодавства ще не надійшли до парламенту, повідомив Голова Верховної Ради. На його думку, там, де йтиметься про технічні моменти й технічні уточнення, потрібно знайти консенсус і їх врахувати. В. Литвин висловився за надання ЦВК статусу окружної виборчої комісії під час голосування на закордонних виборчих дільницях. Потребує виконання й нещодавнє рішення КС щодо неможливості одночасного балотування і за партійними виборчими списками, і в мажоритарних округах. «Буде консенсус, буде у нас конституційна більшість, не буде заперечень серед керівників фракцій і власне серед депутатського корпусу — технічні зміни можна і потрібно прийняти», — сказав В. Литвин і водночас застеріг від виникнення спокуси розпочати змінювати принципові положення виборчого закону.
Відповідаючи на запитання про можливість бойкоту Євро-2012 з боку міжнародної спільноти, Голова Верховної Ради зауважив, що може бути декілька рівнів бойкоту — неприсутність вищих посадових осіб країн під час проведення футбольних матчів, неучасть деяких команд чи взагалі відмова від участі в чемпіонаті. «Про неучасть лідерів країн уже заявлено, все інше — нереально, неможливо, — вважає В. Литвин. — Чемпіонат відбудеться в Україні й у Польщі, в якій атмосфері — це вже інше питання. Але те, що Євро відбудеться за будь-якої погоди, в тому числі й політичної, — це вже очевидно і про це свідчать заяви футбольних функціонерів, у тому числі і з української сторони».
Глава парламенту також повідомив, що минулої п’ятниці в парламенті зареєстровано законопроект народного депутата Тараса Чорновола, згідно з яким суд може звільнити від відбуття покарання, якщо засуджений має певні захворювання. Або на підставі медичних показань районний чи міський суд за місцем перебування ув’язненої особи може прийняти рішення про направлення її на лікування, в тому числі й за межі України. Однак про охорону засуджених під час лікування у цьому законопроекті не йдеться.
А на сайті Верховної Ради, пообіцяв В. Литвин, невдовзі з’явиться ще одна новація: буде оприлюднено штатний розпис апарату Верховної Ради з посадовими окладами.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.