Менше третини населення країни знає, що таке об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Ще 29 відсотків українців «щось про це чули». 

І понад 40 процентів взагалі не відають, що воно таке — ті чотири літери. Це результати загальнонаціонального дослідження, що його вчора на прес-конференції презентувала Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва. Висновок напрошується сам собою: житлово-комунальна реформа, м’яко кажучи, гальмує. Судіть самі: згідно із державною програмою реформування і розвитку ЖКГ до 2014 року в країні планується створити понад 45 тисяч ОСББ. За приблизними підрахунками, вони мають «охопити» 70 відсотків загального багатоквартирного житлового фонду. Та на календарі маємо травень 2012-го, і майже 70 відсотків населення не те, що не створили ОСББ, а точно навіть не розшифрують цю абревіатуру.
Між тим, як свідчать дані опитування, існує пряма залежність між бажанням створити ОСББ та знанням про нього. Щоправда, навіть серед тих, хто більш поінформований, охочих стати частиною такого об’єднання небагато — усього 31 %. Значна частина українців незалежно від того, знає чи ні про ОСББ, не хоче створювати його у власному будинку. Різниця тільки в тому, що одні більше бояться невідомості, а інші, навпаки, — точно знають, чого бояться.
Передусім бояться українці, що після створення ОСББ держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок, у тому числі і щодо проведення капітального ремонту. Так вважають 42 % опитаних власників квартир. Ще один зі страхів — побоювання, що після цього зросте вартість комунальних послуг. Таку думку мають 34 відсотки опитаних. І майже кожен п’ятий респондент боїться колективної відповідальності і необхідності оплачувати борги своїх менш дисциплінованих сусідів. Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних програм громадянської мережі «Опора», і хотіла б усі ці страхи спростувати, та не може. Каже: через відсутність системної реформи ОСББ і досі створюються не завдяки, а всупереч діям влади, монополістів тощо. У квітні Президент ветував запропонований громадськістю закон, який міг би значно полегшити життя об’єднань. Доручив розробити новий. Та коли його буде створено і головне, що в ньому буде написано, — невідомо. Поки що ОСББ лишилися сам на сам зі своїми проблемами та страхами, резюмувала Т. Бойко.