Працівники Тернопільської районної санепідемстанції з’ясовують причину, а в прокуратурі області обіцяють винних притягнути до відповідальності. 

У Чортківському районі вирішили тимчасово припинити забір з поверхневих вод Серету. Подачу води у райцентрі, розташованому нижче за течією, поки що не припиняли, оскільки мали її запас. Жителі приміського селища Велика Березовиця під Тернополем ще 9 травня помітили у річці Серет мертву рибу, а вже 10-го вода забіліла від неї в районі сіл Острів та Буцнів. За словами іхтіологів, загинули карась, щука, лящ, пічкур, головень, червонокнижний верезуб. Постраждала й ікра, оскільки саме тепер — період нересту. Для того щоб відновити рибні запаси однієї з головних рік області, потрібно не менше п’яти-шести років. Екологи, рятувальники застерігали жителів прибережних сіл не споживати мертву рибу, однак послухали не всі: по дарівщину прийшли з відрами, мішками. Як далі розпорядилися отруйним «уловом» і до яких наслідків це може призвести, наразі невідомо. Як і те, хто спричинив лихо.
Державна екологічна інспекція у Тернопільській області зафіксувала факт скидання у річку забруднених стічних вод з очисних споруд комунального підприємства «Тернопільводоканал». Його директор Володимир Кузьма цього факту не заперечує. За його словами, протягом кількох днів підприємство-забруднювач у нічні і ранкові години здійснювало залпові скидання агресивних стоків з надзвичайно великою концентрацією шкідливих речовин. Це паралізувало роботу активного мулу, який відповідає за якість біологічного очищення, і забруднені стоки ринули у Серет.