У Луцьку відбулася Міжнародна історико-краєзнавча наукова конференція «Україна та Волинь у наполеонівських війнах», присвячена 200-річчю війни 1812 року.

Організували захід Волинський краєзнавчий музей та обласна організація Національної спілки краєзнавців, Національний військово-історичний музей України і його філіал у Луцьку, ОДА та обласна рада, а також Волинський національний університет імені Лесі Українки.

В області відомо більш як 50 пам’ятних місць, пов’язаних з війною 1812 року. Одну із польових доріг тут і досі називають «французькою». Не дарма конференцію активно підтримала Куснищанська сільрада Любомльського району, де в 1812 році точилися запеклі бої і де в селі Городнє зберігся з 1820 року пам’ятник, присвячений тим подіям.

У науковій імпрезі взяли участь науковці і краєзнавці України, Росії та Польщі. Своєрідного колориту конференції надали члени Клубу любителів військової історії з Києва, які були одягнені в мундири солдатів наполеонівського війська.

У перервах між виголошенням наукових доповідей та проведенням диспутів дослідники мали змогу оглянути виставку «Волинь часів франко-російської війни 1812 року», побувати на врочистому молебні біля пам’ятника в селі Городно, спорудженому на місці кровопролитного бою російських і французьких військ. Вони відвідали музеї Першої світової війни в селі Переспа Рожищенського району і Любомльський краєзнавчий музей, а також храми УПЦ Олександра Невського і Святого Луки в Городньому.

За підсумками заходу Волинським краєзнавчим музеєм та ДП «Волинські старожитності» надруковано науковий збірник матеріалів конференції та підготовлено його електронний варіант.

Фото автора.

Учасники конференції оглядають експонати виставки.