Кіровоград і досі не має меморіалу Пам’яті жертв Голодомору. Тож ініціативна група небайдужих кіровоградців офіційно звернулася до міського голови Олександра Саінсуса з клопотанням про сприяння його спорудженню в обласному центрі.
За результатами зустрічі досягнуто домовленості оприлюднити через засоби масової інформації звернення ініціаторів, провести публічне обговорення, вислухати думку громадськості з цього питання. Після того винести його на розгляд міської топонімічної комісії, що надасть свої рекомендації виконавчому комітету міськради для прийняття остаточного рішення.
Нині, за словами секретаря міськради, голови міської топонімічної комісії Ігоря Волкова, розглядається варіант розташування пам’ятника жертв Голодомору 1932—1933 років на місці пам’ятного хреста на Фортечних валах, встановленого громадськістю Кіровограда понад десять років тому (на знімку).
Порушувалося питання спорудження відповідного пам’ятника й під час нещодавньої зустрічі представників політичних партій із головою ОДА Сергієм Ларіним. Він пообіцяв оплатити половину вартості споруди за рахунок бюджету та спонсорів, якщо решту коштів зберуть ініціатори. Першою тоді відгукнулася генеральний директор ТОВ «Друкмаш-центр», відомий в області меценат Людмила Шубіна, яка готова хоч сьогодні зробити свій внесок у спорудження пам’ятника.
Проблема добудови чи зведення меморіалу Пам’яті жертв Голодомору в Кіровограді ускладнена тим, що кілька років тому на набережній річки Інгул (у центрі міста, в зоні рекреаційного відпочинку) почали будівництво відповідного пам’ятника. До пуття його не довели. Й досі чомусь залишається відкритим питання про те, хто тоді неправильно витратив кошти на будівництво постаменту і хто має за це відповісти.
Фото автора.