Сумчани знову пікетували міліцію. Цього разу під обстріл представників «Ліги захисту» потрапив Зарічний райвідділ міліції за вчинення тутешніми правоохоронцями протизаконних дій проти подружжя Романа та Олени Розмаїтих. За словами постраждалих, 11 квітня просто на вулиці на них накинулись троє у цивільному, відібрали мобільні телефони і під конвоєм доправили до РУВС.

Там подружжя утримували близько 9 годин. Щоб Розмаїті не чули одне одного, їх розвели по різних кімнатах і допитували під звуки «вальсу» — музики. «Їх не зареєстрували в журналі затримання, не дозволяли по телефону повідомити рідних про своє затримання, не випускали до туалету. З них спочатку вибивали зізнання у наркоманії і алкогольній залежності, потім у скоєнні крадіжки. Коли Олена повідомила міліціянтам, що вони віруючі — належать до Євангельської церкви баптистів, тому не здатні завдавати зла ближньому, ті взяли їх на кпини і почали звинувачувати, що саме церква змушує їх до крадіжок. Увесь цей час правоохоронці підкріплювали допит побоями», — переповідає розповідь потерпілих на своєму сайті сумський тижневик «Панорама». Довідавшись про затримання дітей, їхні батьки кілька разів намагались зайти до РУВС. Однак кожну спробу черговий міліціонер перепиняв фразою: «У нас таких немає».

«Ви знаєте, як б’ють у міліції? — запитує Олена Розмаїта. — Професійно. Вас змушують сісти на коліна, а навпроти в таку само позу вмощується міліціянт. Він бере вас за вуха, розгойдує голову, а потім б’є нею о стінку, не залишаючи при цьому жодних слідів...»

Випустили Олену і Романа Розмаїтих правоохоронці-свавільники десь близько 22-ї години. Заяву в прокуратуру про катування у райвідділі міліції подружжя зважилося подати лише через 6 днів. У коментарі для РІСУ речниця УМВС України в Сумській області заявила, що віросповідання жодним чином не пов’язане із затриманням сім’ї Розмаїтих. Мовляв, їх затримали за підозрою у крадіжці золота в квартирі, де вони перед цим здійснювали ремонт. За фактами знущання правоохоронців над ними, викладеними в заяві потерпілих, розпочато службове розслідування. Паралельно прокуратура здійснює власну перевірку.

«Останнім часом у Сумах почастішали випадки свавілля, що вимагає посиленої уваги суспільства і керівництва МВС України. Ми закликаємо всіх громадян як у Сумах, так і по всій Україні організовано протидіяти беззаконню у погонах», — зазначає представник «Ліги захисту» Максим Паляниця.

На жаль, останнім часом таких прикладів свавілля вартових порядку можна наводити десятки з різних регіонів країни. Згідно з дослідженням центру Разумкова, повністю підтримують діяльність міліції тільки 6% опитаних, а підтримують лише деякі її дії 26% українців. «Основних причин цього дві — або у правоохоронців немає можливостей реагувати на звернення громадян, або ж немає бажання. Проблеми, з якими звертаються люди, вирішуються, однак малоефективно. Якщо тільки чверть громадян, котрі звернулися по допомогу, отримують її, то інші три чверті будуть не довіряти міліції», — вважає директор соціологічної служби центру Разумкова.

Як приклад — респондентам запропонували відповісти на запитання: «Як, на їхню думку, буде діяти середньостатистичний начальник районного відділення міліції, якщо в ході розслідування кримінальної справи він отримає вказівку від керівництва вчинити протизаконні дії?» Результати вразили експертів. Адже абсолютна більшість українців (61,6%) відповіли, що вартовий порядку діятиме за вказівкою керівництва, а тільки 9,5% сподіваються, що — за законом.