Торік у Чернівецькій області на території Новоселицького району було скоєно декілька зухвалих розбійних нападів. У всіх випадках жертвами ставали заможні буковинці чи ті, хто повернувся із закордонних заробітків.

Ще в січні цього року народний депутат Геннадій Москаль звертався до міністра внутрішніх справ із заявою, в якій стверджував, що міліція Буковини не здатна своїми силами впоратись із бандою, яка тривалий час тероризує Новоселицький район. Він, зокрема, наводив приклади розбійних нападів, які скоїла банда: 23 лютого 2011 року в с. Стальнівці Новоселицького району злочинці серед ночі ввірвалися до хати незрячої Марії К. і, затуливши їй рота, відібрали понад 21 тисячу грн. 21 березня в с. Маршинці бандити проникли в хату Раїси К. і, жорстоко побивши її, забрали валюти на загальну суму 32 тисячі гривень. У ніч на 28 липня в м. Новоселиця розбійники через підвал пробралися в житло Ауріки З. і, застосувавши насилля, відібрали 25 тисяч доларів, два мобільні телефони, фотоапарат, ноутбук, а також автомобіль «БМВ Х-5», на якому зникли в невідомому напрямку.

Міліція не поспішала коментувати заяви екс-колеги, а нещодавно керівник обласного міліцейського відомства генерал Харабара дав давно обіцяну прес-конференцію, на якій повідомив про затримання злочинного угруповання, на рахунку якого ще чимало подібних злочинів. За його словами, для їх розкриття, окрім працівників місцевого райвідділу міліції, залучили досить значні сили із сусідніх районів та обласного апарату УМВС області. Крім того, значну допомогу надали представники правоохоронних органів Молдови. Всі ці заходи дозволили встановити особи зловмисників.

Як розповів начальник управління карного розшуку УМВС України в Чернівецькій області Руслан Думніцак, 9 квітня у селі Маршинці троє невідомих проникли в будинок 46-річного чоловіка, застосовуючи насилля, зв’язали його скотчем та викрали з будинку 1500 євро. Через 7 хвилин при виїзді з села вони були затримані працівниками спецпідрозділів «Беркут» та «Сокіл», які приєдналися до затримання у зв’язку з тим, що під час минулих розбійних нападів зловмисники використовували зброю, у тому числі, й автомат Калашнікова. Хоча не всі розбійні напади, скоєні у районі, були справою рук учасників лише однієї цієї групи.

Головною ж проблемою було те, що група складалась із громадян Молдови. Всі вони — мешканці селища міського типу з-під Кишинева. Діяли впродовж півроку не систематично, а «наїздами». Злочини скоювали винятково на території району, бо мали тут людину, котра готувала напади на об’єкти, так званого навідника. Сьогодні за ґратами за останнім епізодом троє злочинців. Поки що не завершені слідчі дії, але вже можна говорити, що до складу групи входило до 7 осіб. Організатор і натхненник (до речі, сім разів судимий, у тому числі й за розбійні напади), ще не затриманий. Але, як зазначив керівник карного розшуку, його арешт — справа часу. До складу групи входила і жінка, котру наразі затримано, перевіряють її причетність до участі у злочинах, після чого прийматимуть рішення про арешт. Крім 6 злочинних епізодів, які інкримінують учасникам групи, під час слідства додалося ще 7 злочинів, скоєних у Новоселицькому районі.

У ході співпраці з поліцейськими з сусідньої держави також вдалось встановити, що затримані причетні до кількох розбійних нападів та вбивства на території Молдови.