З ранку вчорашнього дня Харків в очікуванні важної гості. Міліціонерам Державтоінспекції видали нові жилети, з вулиць прибрали «зайві» авто... Президент Литви Даля Грибаускайте, перш ніж зустрітися із Президентом України Віктором Януковичем, захотіла побачитися з колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Крім того, як повідомлялося раніше, дозволи на відвідування Ю. Тимошенко також надані другому заступникові державного секретаря з питань демократії, прав людини і праці США Томасу Мелії та співдоповідачам Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні Маїліс Репс і Марієтті де Пурбе-Лундін. Нагадаємо, Ю. Тимошенко нині перебуває не в Качанівській колонії, а в ЦКЛ №5 «Укрзалізниці» в Харкові, куди її було доставлено 9 травня на лікування професором клініки «Шарите» (Берлін, Німеччина) Лутцом Хармсом.

«Кому в’язниця, а кому лікарня й будинок побачень!» Цю фразу почув у день приїзду Президента Литви в невеликому продуктовому магазинчику в центрі Харкова. Харків’яни стомилися від цієї теми й незадоволені тим, що в міста науки й освіти, промисловості та сільського господарства тепер з’явився ще один «гучний» титул — «зони, де б’ють жінок-в’язнів».

Напередодні Генеральний прокурор України Віктор Пшонка через дипломатичні канали висловив подяку німецьким лікарям, які неодноразово відвідували й обстежили екс-прем’єра України Юлію Тимошенко в умовах Качанівської колонії.

— Генеральна прокуратура вдячна німецьким лікарям за те, що вони неодноразово приїжджали, за те, що вони й у даний момент співпрацюють з українськими колегами. На нашу думку, участь німецьких лікарів значно зменшила безпідставне нагнітання ситуації навколо лікування Тимошенко, — йдеться у зверненні В. Пшонки, текст якого опубліковано на сайті Генпрокуратури.

У той же час тривале небажання Ю. Тимошенко лікуватися В. Пшонка пов’язує із прагненням затягти судовий процес у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього керівника уряду у фінансових зловживаннях на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України».

А повідомлення про побиття екс-прем’єра в Качанівській колонії, за словами першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, не більш ніж провокація з метою дискредитації української влади.

— Ну кому спаде на думку бити жінку в слідчому ізоляторі, і не просто жінку, а Ю. Тимошенко, колишнього прем’єр-міністра України, до долі якої так уважно прикуті погляди Європи? — задає риторичне питання Р. Кузьмін. — За весь час перебування Тимошенко в ув’язненні її 260 раз оглядали лікарі, 30 докторів наук і академік, при цьому 60 раз із них — вищі керівні особи Міністерства охорони здоров’я.

Раніше заступник глави Мінохорони здоров’я Раїса Моїсеєнко заявила також і про те, що фінансування перебування в Харкові медиків берлінської клініки «Шарите» взяла на себе Харківська обласна державна адміністрація.

— Це було прохання, у тому числі й моє, для того, щоб дати можливість німецьким лікарям мати комфортні умови перебування на території України, — сказала Р. Моїсеєнко.

— Рахунок за лікування, який виставить німецька клініка, буде оплачений родиною Тимошенко, — повідомив у свою чергу захисник Сергій Власенко на брифінгу в Києві.

А щодо самого лікування екс-прем’єр-міністра, то воно за станом на вчора включає сім лікувальних процедур на день. Уранці протягом години пацієнтку оглядатиме лікар, потім процедури, визначені німецьким медиком, і лише дві перерви на відпочинок. Графік підписав Лутц Хармс. При цьому характер процедур не вказано.

І ще. Вчора харківський новинний сайт «Міська варта» опублікував ксерокопію цікавого документа. Справжність його невідома, але передісторія така. 10 травня Євгенія Тимошенко з обуренням заявляла, що тюремники відмовляються ухвалювати необхідну для виведення мами з голодування передачу. В ній, як твердила Тимошенко-молодша, винятково продукти, потрібні для виходу з голодування, рекомендовані доктором Хармсом. «Однак в оприлюдненому списку на передачу понад 50 різноманітних найменувань, серед яких, наприклад, заварні тістечка, качка, м’ясне ковбасне асорті, арахіс із кунжутом і арахіс у цукрі і навіть цукерки «Ферреро Роше».

Досить дивна лікувальна дієта для людини, якщо документ достовірний, котра два тижні просиділа на соку й воді, не чи так?

 

Харків.