Через майбутні вибори до Верховної Ради херсонцям, можливо, доведеться достроково обирати міського голову.

Подвійна інтрига

Майбутні вибори до Верховної Ради України обіцяють для мешканців Херсона подвійну інтригу — після них «вакантним» може виявитися крісло міського голови. Володимир Сальдо, обраний на цю посаду уже втретє поспіль, заявив журналістам про свій намір балотуватися у народні депутати України. І хоча Володимир Васильович очолює міську організацію Партії регіонів, за партійними списками він не піде, а балотуватиметься у мажоритарному окрузі, який об’єднує Суворовський та Дніпровський райони Херсона. Це, до речі, єдиний для обласного центру «міський» виборчий округ, бо третій за рахунком Комсомольський район Херсона через недостатню чисельність електорату приєднали до приміського Білозерського району, створивши «змішаний» і дуже незручний для кандидатів округ.

Якщо нинішній міський голова переможе на виборах до Верховної Ради (а це можливо, оскільки відомі потенційні суперники відверто «не дотягують» до його авторитету й популярності), в обласному центрі незабаром розпочнеться ще й кампанія з дострокових виборів очільника міськради. І тут ситуація з потенційними фаворитами електорального «забігу» видається абсолютно непередбачуваною. Адже хоча нових популярних місцевих політиків та громадських діячів у Херсоні з часів минулих виборів до органів місцевого самоуправління не з’явилося, дехто з тодішніх «претендентів на папаху» стрімко втрачає набрані бали, а з ними — і шанси на лідерство у виборчих перегонах.

Порт як камінь спотикання

Так, на останніх виборах міського голови друге місце посів молодий та амбітний голова приміського селища Антонівка Ігор Сємєнчєв, котрий сьогодні очолює херсонський осередок опозиційної партії «Удар». Але нині його ім’я часто згадують у зв’язку із гучним скандалом — дозволом, наданим цією селищною радою на виготовлення проектно-технічної документації під створення на дніпровському узбережжі портового терміналу для оптового сільськогосподарського ринку. Оскільки на цій «золотій смузі» розташовані кілька загальнодоступних пляжів і зон відпочинку, та ще й великі човнові причали городян, це рішення спричинило справжній вибух обурення: мешканці не тільки Антонівки, а ще й сусідніх селищ Східне та Кіндійка вийшли на мітинг протесту під стінами селищної ради, і створили ініціативну групу для збору підписів на підтримку місцевого референдуму проти будівництва терміналу. Якщо групу не зареєструють, мешканці передмістя обіцяють ініціювати ще один референдум — про дострокове припинення повноважень селищного голови. Голова обласної організації партії «Удар» Михайло Фабрін у телефонному інтерв’ю нашому кореспонденту також заявив, що рада організації стає на сторону городян — вона дійшла висновку про неможливість будівництва терміналу без попередньої екологічної експертизи проекту, а також референдуму. У разі ігнорування тепер уже вимог політичних однодумців селищного голову можуть і виключити з партійних лав, припускає Михайло Фабрін.

Кандидати без фаворитів 

Не бачить Ігоря Сємєнчєва своїм наступником і нинішній міський голова — тут будівництво терміналу теж стало каменем спотикання.

Володимир Сальдо вважає, що селищний голова перевищив повноваження, підтримавши проект. І не тому, що термінал не потрібен чи більшості виборців не подобається. «Портовий термінал є промисловим об’єктом, а генеральний план розвитку Херсона не передбачає будівництва будь-яких промислових об’єктів на узбережжі, та ще й поруч із зонами відпочинку. Дозвіл на розробку документації під забудову без відповідного коригування генерального плану не відповідає нормам українського законодавства, яке вимагає від керівників місцевого самоврядування діяти винятково в межах та спосіб, передбачених законом», — нагадав у бесіді з автором цих рядків Володимир Сальдо.

Не називаючи конкретних прізвищ, Володимир Васильович зазначає, що у разі обрання народним депутатом хотів би, щоб новим міським головою Херсона стала людина з його нинішньої «команди». Проте будемо відверті: жоден із заступників міського голови чи інших високопоставлених працівників апарату міськради сьогодні не має такого визнання та авторитету, яких за десять років керівництва складним господарством обласного центру набув Володимир Сальдо. Тож у разі дострокових виборів міського голови результат спрогнозувати важко. Упевненим тут можна бути лише в одному: кандидатів назбирається досхочу, і боротьба між ними триватиме «не на життя, а на смерть» — буде і викидання компромату, і судові позови, і всі інші прийоми з арсеналу брудних політтехнологій, яких не бракувало і на минулих виборах. А відтак, можна чекати справжньої бурі в тому «політичному болоті», яким завше є Херсонщина в часовому проміжку від виборів до виборів.

 

Херсон.