Щорік дедалі більше випускників шкіл Тернополя виявляють бажання прийти на урочистості в національних костюмах. Напередодні відбувається конкурс «Найкраща вишиванка». Цього року в ньому взяли участь майже 80 випускників, їхніх батьків і вчителів.

Випускниця Української гімназії імені Івана Франка Катерина Жук привела з собою маму, бабусю, дідуся, двох братів, двох дядьків і хрещену — дев’ятеро з однієї родини! Усі вони були вбрані у вишиті бабусею Катерини Марією Пилипчук вишиванки.

Фасон випускного плаття Катя придумала сама, а бабуся оздобила його ніжною вишивкою і мереживом. Деякі учасники конкурсу були вбрані у вишиті сорочки з бабусиної скрині. Конкурс відбувався у двох номінаціях: «традиційний український костюм» і «використання вишивки в сучасному одязі». Підсумки його підіб’ють сьогодні під час урочистостей на міському стадіоні. Авторам десятьох найоригінальніших виробів вручать премії — по тисячі гривень кожному.

До речі, у вихідні в Тернополі відбудеться фестиваль «Цвіт вишиванки», в якому візьмуть участь найкращі вишивальниці з багатьох регіонів країни.

Тернопільська область.