Святкування 67-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні відбулося без зайвої помпезності, у щирій, теплій та приязній атмосфері.
Зранку 9 травня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Президент України, урядовці та інші керівники держави, представники громадськості вшанували пам’ять полеглих воїнів, поклавши квіти до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави у Києві та до пам’ятника тричі Герою Радянського Союзу, маршалу авіації Івану Кожедубу. На покладання квітів прийшли й ветерани Великої Вітчизняної війни з усіх районів Києва, серед них — Герої Радянського Союзу Борис Кошечкін та Іван Селіфонов, голова Української спілки в’язнів — жертв нацизму Маркіян Демидов. Присутні вшанували пам’ять полеглих захисників Вітчизни хвилиною мовчання. У пам’ять про загиблих пролунали залпи з особистої зброї воїнів Почесної варти. Церемонія завершилася урочистим маршем Почесної варти.
В урочистостях на Майдані Незалежності взяли участь 750 ветеранів з усіх районів Києва. Цьогоріч святкового військового параду вирішили не проводити, а з огляду на поважний вік ветеранів представників інших регіонів України до столиці не запрошували. Проте в кожній області відбулися святкові дійства та вшанування учасників вікопомних подій. Разом із ветеранами Володимир Литвин, Віктор Янукович та інші високопосадовці на Майдані Незалежності переглянули святкову концертну програму «Фронтові сторінки сімейного альбому», в якій взяли участь Заслужений академічний оркестр пісні та танцю Збройних Сил України, відомі українські артисти та діти.
«Український народ заплатив високу ціну за визволення Європи від нацизму. Мільйони наших співвітчизників поклали голови в боях з ворогом, стали жертвами військових дій, каральних операцій, загинули у концентраційних і трудових таборах. Вічна їм пам’ять», — сказав у своїй промові глава держави. Президент висловив переконання, що саме перемога у Великій Вітчизняній дала Українському народу шанс на життя та відродження, принесла тривалий і міцний мир на нашу землю, висловивши сподівання, що нові покоління знатимуть і пам’ятатимуть уроки тих часів, причини і наслідки війни.
Зі свого боку, провладники пообіцяли докладати всіх зусиль для консолідації суспільства, збереження територіальної цілісності та суверенітету держави, утвердження демократичних цінностей та соціального захисту ветеранів війни. «Ми виконаємо обов’язок перед поколіннями переможців — зробимо все, щоб не допустити нових воєн та конфліктів, зберегти територіальну цілісність і суверенітет України, демократію, внутрішній громадянський мир та безпеку», — наголосив глава держави у своєму виступі під час урочистостей з нагоди Дня Перемоги.
Під час спілкування з ветеранами Володимир Литвин та Віктор Янукович побажали їм міцного здоров’я і запевнили, що влада й надалі вирішуватиме питання їх соціального захисту задля забезпечення гідних умов життя. Зокрема, Президент наголосив, що нові соціальні ініціативи мають на меті підвищення якості життя та добробуту людей, відновлення справедливості. «Долаючи виклики глобальної економічної кризи, ми продовжуємо піднімати стандарти та якість життя. Нові соціальні ініціативи спрямовані на відновлення справедливості», — сказав глава держави.
«Нашими пріоритетами є забезпечення умов для гідного життя пенсіонерів, створення нових робочих місць для молоді, охорона прав матері та дитини», — підкреслив В. Янукович.
Велике святкове дійство відбулося й у Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років», де запалили Вогонь Слави та пройшов військово-історичний парад «Незабутнє». У супроводі духового оркестру Генштабу Збройних Сил України територією музею пройшли історична військова техніка й піші колони у військовій формі часів ВВВ. Перед ветеранами вишикувалися частини київського гарнізону, які пронесли музейні прапори чотирьох українських фронтів часів ВВВ.
Кияни та гості міста також мали змогу побачити історичні військові машини, зокрема, «Вілліс» командирський, «ГАЗ-67» із озброєнням, «Катюшу» та інші. Дійство завершилося концертною програмою «Пісні Перемоги». На щастя, жодних політичних ексцесів під час святкувань не сталося, повсюди майоріла українська державна символіка.