Учора, 10 листопада, минув останній термін, коли Центральна виборча комісія мала оголосити офіційні результати позачергових парламентських виборів 26 жовтня.

Зранку на офіційному сайті ЦВК, який відображає дані інформаційно-аналітичної системи «Вибори», вже була інформація про 100 відсотків опрацьованих протоколів окружних виборчих комісій як у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, так і у всіх 198 одномандатних округах, де відбулися вибори. У ЦВК пообіцяли оприлюднити офіційні результати виборів надвечір 10 листопада: підписати протокол про результати виборів у загальнодержавному багатомандатному окрузі та визнати обраними 225 народних депутатів за партійними списками, а в одномандатних округах встановити результати виборів не в усіх округах, оскільки на низці виборчих дільниць ще відбувається повторний підрахунок голосів. Утім, у тому, що результати виборів буде оголошено не в усіх округах і деякі депутати-мажоритарники розпочнуть виконувати свою роботу в парламенті дещо пізніше, у ЦВК не вбачають нічого страшного. Адже нова Верховна Рада, згідно з Конституцією, зможе розпочати свою роботу за умови обрання двох третин її конституційного складу (тобто не менш як 300 народних депутатів).

«Якщо внаслідок рішень судів, які підлягають виконанню, є остаточними і не можуть бути оскаржені, відбувається повторний підрахунок голосів виборців на низці виборчих дільниць, то встановлення результатів виборів у таких виборчих округах з боку ЦВК було б щонайменше необачним та легковажним, — сказав М. Охендовський після засідання ЦВК у неділю, 9 листопада. — Не можна встановити результат, коли голоси виборців ще рахуються ОВК».

Повторний підрахунок голосів має відбутися, зокрема, в окрузі №63 (Житомирська область) на 225 дільницях. І в ЦВК прогнозують, що перерахунок може затягнутися навіть на місяць.

У суботу, 8 листопада, проблемний окружком №59 (Донецька область) нарешті передав до ЦВК протоколи про підсумки голосування, і ЦВК завершила приймати протоколи про підсумки голосування від усіх 198 окружних виборчих комісій і визнала обраними 160 народних депутатів України.

До ЦВК надійшла заява від довіреної особи кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі №60 самовисуванця Олександра Риженкова (у цьому окрузі переміг висуванець Блоку Петра Порошенка Дмитро Лубінець) щодо підсумків голосування та порушень, на думку заявника, виборчих прав виборців у цьому окрузі. Зокрема, порушення вбачались у розбіжностях між відомостями про підрахунок голосів на кількох дільницях у протоколах ДВК та даними офіційного веб-сайту ЦВК. Комісія дійшла висновку, що це «може свідчити про ознаки підробки виборчої документації». Тому ЦВК звернулася до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та передала їм копії звернень до ЦВК та протоколів ДВК і ОВК про підсумки голосування в цьому окрузі для перевірки та в разі виявлення підстав вжиття відповідно до законодавства України заходів реагування.

9 листопада визнала обраними в одномандатних виборчих округах ще вісьмох народних депутатів, загалом 168. Із деяких окружкомів надійшли уточнені протоколи про підсумки голосування. ЦВК звернулася до Генпрокуратури та МВС з приводу підрахунку голосів ще в одному окрузі — №50 Донецької області (де переміг депутат нинішнього скликання Євгеній Гєллєр).

7 листопада до ЦВК надійшло звернення представника «Народного фронту» у Центрвиборчкомі із правом дорадчого голосу Леоніда Ємця щодо можливої фальсифікації виборчої документації з цього округу. Заявник указував на невідповідність відомостей у протоколах 22 дільничних комісій про підрахунок голосів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах округу №50 та відомостями офіційного сайту ЦВК. 

8 листопада до ЦВК надійшло ще одне аналогічне звернення Л. Ємця з копіями протоколів ще з однієї виборчої дільниці. Під час порівняння протоколів 19 виборчих дільниць із відомостями ЦВК комісія встановила розбіжності й також дійшла висновку, що це «може свідчити про ознаки підробки виборчої документації». Саме тому було прийнято ще одне звернення до Генпрокуратури та ВМС й передано їм копії звернень до ЦВК і протоколів дільничних та окружних виборчих комісій.

Голова ЦВК Михайло Охендовський оприлюднив заяву щодо підсумків позачергових виборів. У ній він зазначив, що готувати ці вибори довелося в дуже складних умовах неоголошеної війни проти нашої держави і в дуже стислих часових рамках. «Але я переконаний, що і якістю підготовки виборів, і самим днем голосування наша держава може по праву пишатися, — наголосив М. Охендовський. — Найкращим підтвердженням цього стали попередні висновки численних міжнародних місій зі спостереження за виборами, а також урядів провідних держав світу».

Під час оголошення результатів виборів виник ще один скандал — конфлікт між Головою ЦВК та головою Дніпропетровської ОДА Ігорем Коломойським. 

М. Охендовський заявив, що в деяких виборчих округах — у тому числі №30 (місто Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область), №50 (місто Красноармійськ, Донецька область), №38 (місто Новомосковськ, Дніпропетровська область) — за його словами, «було зроблено спроби фальсифікувати цифри протоколів». Саме тому, пояснив Охендовський, ЦВК прийнято рішення про необхідність повторного підрахунку голосів на окремих дільницях округів №30 та №50 з одночасним зверненням до правоохоронних органів. Однак, як заявив Охендовський, ці рішення викликали «негайну реакцію» — до Голови ЦВК у різних формах почали надходити «переконливі прохання» зупинитися та навіть прямі погрози. «За останній тиждень мені не раз натякали на те, що моя принципова позиція викликала серйозне не-вдоволення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського», — заявив М. Охендовський. Водночас він висловив сподівання, що Коломойський не причетний до фальсифікацій на виборах, і спростував будь-які розмови про спроби підкупу окремих членів ЦВК, про які писали деякі ЗМІ.

P.S. Коли верстався номер, від ЦВК надійшла інформація, що засідання, на якому мали оголосити остаточні підсумки голосування, розпочнеться пізно ввечері 10 листопада, після того, як буде отримано протоколи про підсумки голосування від тих ОВК з поміткою «уточнений», на які ще очікує ЦВК. І таких округів щонайменше два.

Згідно з даними офіційного сайту ЦВК, за результатами опрацювання 100 відсотків протоколів окружних виборчих комісій, до Верховної Ради України проходить шість політичних сил: «Народний фронт» набрав 22,14% голосів виборців (3 487 766 голосів «за»), Блок Петра Порошенка — 21,81% (3 437 078), Об’єднання «Самопоміч» — 10,97% (1 729 131), Опозиційний блок — 9,43% (1 486 195), Радикальна партія Олега Ляшка — 7,44% (1 173 060), ВО «Батьківщина» — 5,68% (894 757). ВО «Свобода» не пройшла до парламенту із результатом 4,71% (741 968).

ДОСЛІВНО
Голова Центральної виборчої комісії Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:
— Верховна Рада вважається повноважною за умов обрання двох третин її конституційного складу. Тобто за наявності 300 народних депутатів Верховна Рада є повноважною і може починати свою роботу.