Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 12-й тур.

8 листопада. «Говерла» — «Металург» (Донецьк). 1:0. Ужгород. Стадіон «Авангард». 2 100 глядачів. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Гол: Мякушко, 6.

«Зоря» — «Металург» (Запоріжжя). 3:0. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 1 800 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Вернидуб, 15, Бутківський, 54, 84. Вилучено Балича («Металург», 66, два попередження).

«Чорноморець» — «Ворскла». 1:0. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 10 857 глядачів. Рефері — Даньковський (Київ). Гол: Фомін, 15. Вилучено Дедечка («Ворскла», 85, груба гра).

9 листопада. «Волинь» — «Олімпік». 4:0. Луцьк. Стадіон «Авангард». 2 500 глядачів. Рефері — Березка (Київська область). Голи: Матей, 37, Ерік, 43, 71, Кобахідзе, 90+1.

«Шахтар» — «Дніпро». 0:0. Львів. «Арена-Львів». 22 417 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Вилучено Бартуловича («Дніпро», 87, груба гра).

«Динамо» — «Карпати». 0:0. Київ. НСК «Олімпійський». 14 369 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Вилучено Сидорчука («Динамо», 87, два попередження).

«Іллічівець» — «Металіст». 1:3. Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 350 глядачів. Рефері — Лисенчук (Київ). Голи: Гринь, 29 — Гав’єр, 28 (п), 35.

Примітка. Команда «Карпати» (Львів) позбавлена шести турнірних очок згідно з рішенням КДК ФФУ від 17.10.2014 р. Львівська команда не виконала фінансові зобов’язання зі своїм колишнім воротарем македонцем Мартіном Богатіновим.

Бомбардири: Гав’єр («Металіст») — 8 м’ячів, Кравець («Динамо») — 7, Ярмоленко («Динамо»), Калинич («Дніпро»), Ерік («Волинь») — по 6.

Олег Таран за власним бажанням залишив посаду наставника в запорізькому клубі. Про це повідомила прес-служба «Металурга». Виконувати обов’язки тренера першої команди доручили спортивному директору запорізького клубу 66-річному Олександрові Томаху. До речі, за плечима цього фахівця 415 матчів на посаді тренера «металургів».

Але відставка наставника сил «Металургу» не додала. Він зазнав чергової поразки в ранзі гостя на своєму стадіоні.

До подій поточного туру, які заслуговують на увагу, віднесемо, зокрема, першу перемогу «Говерли» в чемпіонаті. Причому здобута вона в протистоянні не з кимось там, а донецькими «металургами», котрі в попередньому турі заслужено здолали «Шахтаря».

Але найбільша увага уболівальницького загалу була привернута, природно, до Львова, де зустрілися «Шахтар» і «Дніпро». Слід сказати, що протистояння фаворитів було напруженим і гострим. Однак без забитих м’ячів.

— Сьогодні був футбол, який мені зовсім не сподобався, — сказав наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. — Важко грати, коли суперник сідає на свою половину поля, перекриває всі зони і діє за рахунок дрібного фолу, збиваючи темп. У футбол, який я хотів бачити, наша команда грала лише останні 15 хвилин. Ми створювали моменти. А от «Дніпро» мав нагоди виключно за рахунок наших помилок.

Підсумок поєдинку цілком закономірний. Так вважає тренер гостей Мирон Маркевич.

— Результат у матчі з «Шахтарем» на виїзді загалом непоганий. Це не та команда, яка роздаватиме очки. Було нервове закінчення через те, що у нас було вилучення. «Шахтар» в кінці зустрічі притиснув нас до власних воріт. І ми грали вже на збереження рахунку. Думали не про контратаки, а про те, щоб не пропустити. Справді, було багато боротьби. Обидві команди не змогли показати свою гру. Особливо «Шахтар», бо ми позбавили його простору. Звісно, хотілося, щоб були забиті м’ячі. Але, маючи моменти, і ми, і «Шахтар» не реалізували їх.

Несподівано драматичним вийшов поєдинок у Києві. Знаючи, рахунок матчу у Львові, динамівці намагалися виграти у «Карпат», щоб збільшити відрив від переслідувачів. Однак у першому таймі гра у господарів не зовсім складалася. Після перерви вони мали величезну перевагу. Але здолати оборону «Карпат», участь у якій брала практично вся львівська команда, їм ніяк не вдавалося.

А коли матч наближався до кінця, «Динамо» взагалі потрапило, можна казати, до трагічної ситуації. Тяжких ушкоджень зазнали Кравець і Бурда (зіткнулися в боротьбі за м’яч), травмувався Віда. На жаль, на поле не повернувся Кравець. А тут ще й Сидорчука вилучили з поля.

Навіть залишившись удев’ятьох, господарі не полишали надії забити. Вони намагалися атакувати, заробили небезпечний стандарт. Але вирвати перемогу не вдалося. А тим часом ситуація в лідируючій трійці не змінилася. Інтрига в боротьбі за чемпіонство зберігається.

З м’ячем Джермейн Ленс.

Артем Федецький, Тайсон, Роман Зозуля (зліва направо).

Фото ФК «Динамо» і ФК  «Шахтар».