Нікітському ботанічному саду — Національному науковому центру — буде перераховано 20 мільйонів гривень із державного бюджету України з нагоди 200-річчя. Таке рішення прийняв 7 травня Кабінет Міністрів України. Їх перерахують Національній академії аграрних наук.
За даними прес-служби Кабміну, зазначені кошти спрямують на капітальні роботи і придбання обладнання для саду. У тому числі передбачається провести реконструкцію лабораторних корпусів і оранжерей, ремонт інженерних систем. Як зазначили у прес-службі Кабміну, плановані заходи дадуть змогу поліпшити умови ведення наукової роботи, сприятимуть збереженню унікального рослинного генофонду й дадуть можливість гідно відзначити 200-річчя заснування Нікітського ботанічного саду — Національного наукового центру.
На чорноморському шельфі розпочнуть видобувати газ
Цього тижня в бухту Ярилгач на північному заході Криму планується прибуття самопідйомної плавучої бурової установки «Петро Годованець». Про це повідомляють у прес-службі ДАТ «Чорноморнафтогаз».
За даними прес-служби, установку вже трохи більш як тиждень буксирують Чорним морем з турецького порту Гіресун, де її змонтували місцеві фахівці, а також експерти міжнародної інжинірингової компанії Keppelfels (Сінгапур).
Доправлення установки на базу буріння здійснюється з випередженням графіка, тому роботу на шельфі Чорного моря «Петро Годованець» розпочне раніше запланованого терміну — в червні. Друга закуплена «Чорноморнафтогазом» установка заступить на вахту в Чорному морі наступного року. З повноцінним функціонуванням двох нових високотехнологічних плавучих бурових установок, що здатні здійснювати буріння на надвеликій глибині, «Чорноморнафтогаз» пов’язує плани із збільшення до 2015 року річного видобутку природного газу на шельфі Чорного та Азовського морів утричі — до 3 млрд. кубометрів. Нині компанія проходить етап докорінної модернізації виробництва для виходу на новий рівень освоєння шельфу морів. Це дасть змогу в найкоротший термін значно збільшити видобуток газу, почати видобуток нафти й відкрити кілька нових родовищ.