Навіть застрахувавши посіви, годі розраховувати на великі відшкодування
Такого не бачили навіть старожили села Вільхівців Городенківського району: проливний дощ, що тривав усього зо двадцять хвилин, був такої сили, що аж темно стало довкола. Високий вал води несло дорогою. Стихія завдала значної шкоди. Особливо постраждали мешканці низинної частини населеного пункту, де є невеликий потік. Його береги швидко переповнилися, й змило висаджену картоплю та іншу городину. Бульби можна було збирати, як урожай, уздовж вулиць. На огорожі одного з господарів залишилася відмітка від мулу на рівні 120 сантиметрів.
А в Івана Чорнописького вода прорвалася через двері до підвалу й підняла залишки торішнього врожаю. Консервовані салати плавали аж під стелею, їх хвилею викинуло на подвір’я. Сільський голова Ярослав Буряк розповів, що селянам на вихідних було не до святкувань: доводилося навіть наймати людей для чищення замулених господарок.
Утворений бурхливий потік був такої сили, що проламав стіну в коморі підприємця Ярослава Іванчука й посунув трактор. А вода підмочила кілька тонн складеного в мішках зерна. До всього додався ще й град, який подекуди вкривав землю на кілька сантиметрів. Постраждало від цього й поле. 
Господар мав сім гектарів ярої пшениці, яку тепер доведеться пересівати чи то кукурудзою, чи гречкою.
Ще більше збитків — у місцевого сільгосппідприємства. Його керівник Іван Приймак бідкається, що град, який летів з неба не окремими крупинками, а наче скалою, збив великі площі — по 250 гектарів — озимих пшениці та ріпаку.
Наново доведеться культивувати і сто гектарів поля, що було під цукровим буряком.
Чи отримають якесь відшкодування мешканці Вільхівців та інших населених пунктів, де також нашкодила стихія — питання відкрите. Адже селяни не поспішають страхувати майно. Хоч ця процедура не надто обтяжлива. Скажімо, одна з страхових компаній, представлених у районі, пропонує річний поліс за 180 гривень — з відшкодуванням, у разі повної руйнації будинку, до 50 тисяч гривень. А ось мати справу з присадибними ділянками страховики не поспішають...
В управлінні агропромислового розвитку Городенківської райдержадміністрації повідомили, що вільхівське сільгосппідприємство посіви пшениці якраз застрахувало. Бо укладало форвардну угоду з аграрною біржею на продаж зерна.
Контракт наче й вигідний — дозволяє авансом отримати п’ятдесят відсотків коштів за майбутній урожай. Але ж і за страховий поліс довелося віддати доволі велику суму — 130 тисяч гривень.
Та й умови не надто вигідні. На виплату відшкодування можна було б сподіватися, якщо на пошкоджених стихією ділянках урожай виявиться нижчим від середнього за останні п’ять років. А страховий випадок, який стався до першого червня, взагалі не є приводом для компенсації збитків. Тому й втрати — за рахунок сільгоспвиробників, і пересівання — також.
На манну небесну годі сподіватися...
 
Івано-Франківська область.