27 квітня 2012 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулась науково-практична конференція «Страсбурзька декларація щодо ромів: імплементація в контексті демократичних реформ в Україні», спрямована на обговорення питання вдосконалення державної політики, законодавства та практики на основі визначених євроінтеграційних орієнтирів, міжнародних норм і стандартів із метою ефективізації інтеграції ромів в українське суспільство та сприяння їх участі в соціальному, політичному і громадському житті. Її організували Інститут законодавства, Міністерство культури України та Міжнародна благодійна організація «Ромський жіночий фонд «Чіріклі».
У конференції взяли участь представники Верховної Ради України, органів виконавчої влади центрального та місцевого рівнів, органів місцевого самоврядування, громадських і міжнародних організацій, зокрема, Ради Європи, Міжнародної організації з міграції, Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства США в Україні, засобів масової інформації.
Науково-практичну конференцію відкрив О. Зайчук, перший заступник директора Інституту законодавства, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України. Він окреслив правові проблеми, пов’язані з інтеграцією ромів в українське суспільство, і наголосив на масштабних і динамічних демократичних реформах в Україні в контексті євроінтеграції, які створюють умови для їх комплексного розв’язання. Зокрема, підкреслено важливими є нещодавно запропоновані Президентом України соціальні ініціативи, а також активна нормотворча та законотворча робота Кабінету Міністрів і Верховної Ради України з їх впровадження.
Із привітаннями до учасників конференції від імені Ю. Богуцького, першого заступника міністра культури України, академіка Національної академії мистецтв України, кандидата філософських наук, професора, звернулася Л. Зубко, начальник відділу культури етносів України та української діаспори. З вітальними промовами виступили також Г. Шиклуна, експерт Офісу Представника Генерального секретаря Ради Європи з ромських питань, та Ю. Кондур, президент МБО «Чіріклі».
Головував на конференції Є. Бершеда, завідувач відділу концептуальних проблем державотворення Інституту законодавства, академік Національної академії наук України, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Надзвичайний і Повноважний Посол України.
З науковою доповіддю «Система захисту ромів у контексті права Ради Європи та новели Страсбурзької декларації» виступила А. Санченко, завідувачка сектору правових проблем європейської інтеграції Інституту законодавства, кандидат юридичних наук. Доповідь відобразила результати науково-прикладного дослідження стану законодавчого забезпечення захисту ромів та його відповідності нормам права Ради Європи у зв’язку з міжнародними зобов’язаннями України.
Наступні доповіді та виступи стосувалися комплексу питань політико-правового, соціально-економічного та культурного характеру. Так, представник Міністерства культури України М. Бударін висвітлив політико-правові засади та перспективи розвитку державної політики України щодо інтеграції ромів. Зокрема, він поінформував про діяльність із розробки державної стратегії захисту ромів, яка стосується виконання зобов’язань перед Європейським Союзом. Одночасно Міністерству культури України доручено працювати над цією тематикою в рамках виконання Плану дій Ради Європи для України на 2011—2014 роки.
Про становище ромів в Україні, їх потреби та можливості доповів Ю. Іваненко, голова Спілки ромських громадських організацій «Ромська Рада України». Напрями реформування системи соціальних послуг в Україні та допомоги найуразливішим верствам населення детально презентувала представник Міністерства соціальної політики України О. Суліма. Виступ О. Худошиної, представника Міністерства охорони здоров’я України, стосувався підвищення якості та доступності надання медичної допомоги ромському населенню в умовах реформування галузі охорони здоров’я України. Проблемні питання документування ромів та шляхи їх вирішення були темою виступу М. Гарник, представника Державної міграційної служби України Міністерства внутрішніх справ України.
Впровадженню практики ромського посередництва з метою інтеграції ромів в українське суспільство, про яку наголошується у Страсбурзькій декларації щодо ромів, були присвячені виступи віце-президента МБО «Чіріклі» З. Кондур та декількох соціально-медичних посередників — М. Горвата, М. Бурлуцького та ін. Їхня робота полягає в тісній взаємодії між ромськими громадами та органами місцевої влади і місцевого самоврядування, адже значна частина ромів має труднощі, пов’язані з доступом до освіти, житла, медичних послуг та соціального захисту і, зокрема, працевлаштування тощо.
У цьому контексті вартими уваги виявилися місцеві ініціативи щодо інтеграції ромів і досвід їх реалізації, які було наведено представниками Одеської обласної державної адміністрації, Кіровоградської міської ради та ін. Доповідачі схвально охарактеризували співробітництво з ромськими посередниками та підтримали доцільність її поширення в усіх регіонах України, де мешкають роми.
Представники ромських неурядових організацій наголосили на готовності тісно та конструктивно співпрацювати з органами законодавчої, виконавчої та місцевої влади під час підготовки та реалізації стратегії захисту ромів та національного плану дій для ромів, який передбачено вищезгаданим Планом дій Ради Європи для України, а також інших програм та ініціатив.
За результатами обговорень під час цієї конференції учасники ухвалили Підсумковий документ з науково-практичними рекомендаціями, який буде спрямовано до профільних комітетів Верховної Ради України, відповідних органів влади та громадських організацій.
Інститут законодавства Верховної Ради України.
Олег ЗАЙЧУК, Любов ЗУБКО, Генрі ШИКЛУНА, Юлія КОНДУР, Євген БЕРШЕДА, Алевтина САНЧЕНКО, Максим БУДАРІН, Юрій ІВАНЕНКО, Оксана СУЛІМА, Ольга ХУДОШИНА, Марія ГАРНИК, Земфіра КОНДУР, Мирослав ГОРВАТ, Микола БУРЛУЦЬКИЙ.