До п’ятниці на території України царюватиме літня погода. Температура вночі становитиме 13—18 градусів тепла, удень — до плюс 27. На півдні, сході та у центрі буде ще спекотніше. Тут, як прогнозують синоптики, стовпчики термометрів сягнуть позначок у 30 градусів вище нуля. Та погода разом із метеорологами не дають українцям розслабитися. На прийдешні вихідні та на початок наступного робочого тижня знову прогнозується різке похолодання. Протягом 12—15 травня очікується зниження температурного режиму.
Розпочнеться воно із західних областей і далі пошириться на всю територію країни. Повітря суттєво охолоне, і вночі термометри показуватимуть усього 1—6 градуси тепла. Удень буде не набагато тепліше — плюс 10—15 градусів. Таким чином, у західних, північних і частково центральних областях існує ймовірність заморозків на поверхні грунту, розповів учора під час брифінгу директор Українського гідрометеорологічного Центру МНС України Микола Кульбіда.
Наприкінці минулого тижня синоптики прогнозували, що облогові грозові дощі накриють усю країну. Помилилися. Тепер в Україні нова біда: висока температура та відсутність значних опадів, передусім у східних, центральних та південних регіонах, призвели до того, що в країні сформувалась висока пожежна небезпека, яка сягає найнебезпечнішого (5) класу. А тому з настанням весняно-літнього пожежонебезпечного періоду Міністерство надзвичайних ситуацій у цілодобовому режимі проводить посилений моніторинг займань в природних екосистемах України. Пріоритет: протидія пожежам в лісових масивах.
Щоправда, за словами директора Департаменту управління рятувальними силами Григорія Марченка, з початку року уже виникло 3,8 тисячі пожеж. Площа їх осередків становила 5,3 тис. гектарів, повідомляє прес-служба МНС. Лідерами у рейтингу причин «розгулу вогню» є неконтрольоване випалювання сміття та сухої рослинності на сільгоспугіддях, у лісових смугах і вздовж автомобільних доріг. Найбільше випадків таких займань зафіксовано в Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській, Київській, Вінницькій та Житомирській областях. Тим часом прості українці дедалі частіше обурюються прогнозами погоди, анонсованим нашим Гідрометеоцентром. Передусім через те, що вони рідко збуваються. І потерпають від цього не тільки садівники та городники, а і ті, хто планують відпустки. Дехто навіть іронізує, мовляв, діяти потрібно від супротивного: прогнозують дощі — значить, точно гарна погода буде. На захист же метеорологів згадується анекдот: мовляв, синоптики ніколи не помиляються з прогнозами. Просто іноді плутають дати...