Минулої суботи на Театральному майдані Тернополя активісти молодіжного кліматичного руху провели акцію «Точка тепла». Ті, хто відвідав захід, отримали консультації з питань утеплення осель, щодо доступних енергоощадних технологій тощо.

Багато хто з присутніх ділився власним досвідом. Скажімо, будівельник з багаторічним стажем Микола Гой вважає, що найкращим варіантом утеплення під час будівництва є два шари цегли і шар пінопласту між ними. Бо нині, у передчутті холодної зими та у зв’язку з проблемами постачання газу, багато хто почав утеплятися. На багатоквартирних будинках з’явилися «латки» так званого точкового утеплення, коли квартири обклеюють плитами з пінопласту. Фірми, які цим займаються, ліцензій не мають, ніхто процес не контролює. А потім сусіди, які не утеплилися, скаржаться на сирість у власних домівках, де починає з’являтися грибок.

Проте у міськраді розробляють програми щодо повного утеплення багатоквартирних будинків. Частину коштів готові виділити з міського бюджету за умови активності мешканців, об’єднаних в ОСББ. Наразі визначають будинки, які найбільше потребують утеплення.

Попри це містяни мають чимало запитань і звинувачень до чиновників.

— Чому, — каже жителька обласного центру Тетяна Бабій, — коли така теплінь надворі (того дня температура у Тернополі сягала 18 градусів. — Авт.), батареї у квартирі гарячі і доводиться відкривати кватирки? А нам приходять рахунки на сотні гривень. Хіба це економія? Звичайно, добре, що молодь взялася пропагувати методи заощадження теплової енергії, але поряд з ними мають стояти чиновники і відповідати на актуальні запитання.

Тернопільська область.

Дискусія між Тетяною Бабій (праворуч) та волонтером, студентом Тернопільського технічного коледжу Романом Борщем, була бурхливою.

Фото автора.