У рамках започаткованої серії тематичних науково-практичних заходів із питань кодифікаційної діяльності Інститутом законодавства Верховної Ради України 25 квітня 2012 року проведено круглий стіл, присвячений питанням реформування адміністративного законодавства в Україні.

У заході взяли участь представники апарату Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади, Конституційного Суду України, Вищого адміністративного суду України, науковці Інституту держави і права імені В. Корецького НАН України, Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України та вищих навчальних закладів.

Під час засідання круглого столу його учасники обмінялися думками щодо пріоритетів законодавчого забезпечення адміністративно-правової реформи в Україні; сучасного стану кодифікації адміністративного законодавства України; перспектив адаптації національного адміністративного законодавства до законодавства ЄС; актуальних питань удосконалення правового регулювання адміністративної відповідальності в Україні.

У вітальному слові директора Інституту законодавства Верховної Ради України, члена-кореспондента НАН України Олександра Копиленка йшлося про необхідність активізації наукового пошуку щодо кодифікаційної діяльності в адміністративно-правовій сфері, що сприятиме реалізації концепції адміністративної реформи в Україні. Привернення уваги до напрямів реформування адміністративного законодавства, на його думку, є вкрай актуальним і необхідним у світлі побудови соціально-правової держави та громадянського суспільства, втілення у законодавчому процесі новітніх ініціатив Президента України.

Підкреслюючи теоретико-практичний аспект теми засідання, Постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України, академік НАПрН України Анатолій Селіванов наголосив на необхідності систематизації адміністративного законодавства як безумовної передумови його наступної кодифікації, стадії послідовного доступу до неї і запропонував реанімувати функціонування кодифікаційної комісії як самостійного інституту Верховної Ради України.

У продовження визначення шляхів розв’язання проблем кодифікації адміністративного законодавства завідувачка відділу моніторингу ефективності законодавства Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Ніна Нижник окреслила законотворчі пріоритети підготовки і розгляду кодифікаційних актів в адміністративній сфері, модернізації чинного адміністративного законодавства, можливостей викристалізації з адміністративно-правових відносин окремих підгалузей та інститутів.

В.о. завідувача відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права імені В. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор Ольга Андрійко зосередила увагу зібрання на порівняльній проблематиці науково-правових досліджень адміністративного законодавства і висловила застереження щодо недоцільності абсолютного понятійного запозичення із законодавства зарубіжних країн, оскільки така практика ускладнює функціонування термінологічної бази та обмежує евристичні можливості інституційного аналізу.

Відсутність наукових підходів у нормопроектуванні, на думку завідувача відділу юридичного департаменту секретаріату Кабінету Міністрів України Володимира Гарбуза, становить певну проблему для кодифікаційної діяльності, розв’язання якої, окрім створення відповідної комісії, вбачається у запровадженні обов’язкової науково-правової експертизи проектів законодавчих актів.

У виступах інших учасників засідання відзначено комплексність порушених питань, висловлено пропозиції щодо їх системного опрацювання в аспекті забезпечення ефективної співпраці органів державної влади, вчених, громадськості; наголошено на необхідності активізації розробки нових кодифікаційних актів, пов’язаних з адміністративними процедурами, послугами, деліктами, дисциплінарним провадженням, державною службою тощо. Йшлося також про шляхи вдосконалення чинного законодавства у сфері адміністративного судочинства, взаємопроникнення і взаємонаповнюваність різних підгалузей, інститутів права, гуманізацію адміністративної відповідальності, модернізацію законодавчих актів, пов’язаних із здійсненням державної наукової політики України, регулюванням адміністративно-правового устрою держави.

Учасники круглого столу відзначили важливість продовження кодифікації адміністративного законодавства як основи його вдосконалення та висловили пропозиції і рекомендації з цього питання, які передбачається узагальнити та передати до відповідних парламентських комітетів, а також опублікувати матеріали круглого столу як науково-практичне видання.