Знущання над вітчизняними виробниками під приводом їх... захисту практикує влада Херсонщини
 
Одразу декількох мільйонів гривень податків найближчим часом може недорахуватися Херсонщина. Ці мільйони приносив найбільший в області Центральний ринок Херсона, який один дає скарбниці стільки, скільки всі інші міські ринки, разом узяті. Однак останніми місяцями і понад дві тисячі торгівців, і весь колектив підприємства, що перебуває у віданні облспоживспілки, буквально тероризують масові «набіги» перевіряльників зі всіляких контролюючих структур. Вони дружно висувають безглузді вимоги начебто оформлення якихось додаткових довідок на товар, або загрожують закрити черговий торговельний павільйон.
Працювати стало ніколи
Співробітники Центрального ринку вже підрахували, що на «обслуговування» перевірок і підготовку для них різних документів за ці місяці вони вже витратили загалом понад півтисячі робочих днів. А комерсанти, яким до чортиків набридли безглузді сперечання з усілякими інспекторами, уже подумують про те, щоб перебратися на який-небудь менший базар, де працівників прилавка не так допікають. Але найвражаюче те, що багатомісячне цькування головного торговельного комплексу області відбувається... під гаслами захисту вітчизняного виробника!
Діло була так: наприкінці минулого року адміністрація Президента України одержала колективного листа за вісьмома підписами, у якому стверджувалося, що на Центральному ринку створюють штучні перешкоди в роботі вітчизняного виробника, внаслідок чого дорожчають продукти. З Києва листа переслали на розгляд до Херсона. У ньому не було зазначено ні адреси, ні імен авторів, що обов’язково вимагає стаття 6 Закону України «Про звернення громадян». Без цих реквізитів скарга вважається анонімною й розгляду не підлягає. Однак чиновники Херсонської облдержадміністрації раптом виявили дивну запопадливість. Всупереч закону, вони не тільки взялися перевіряти анонімку, але голова ОДА Микола Костяк своїм розпорядженням № 221 створив для цього робочу групу, включивши до її складу аж 18 керівників, зокрема, і заступника голови облдержадміністрації Анатолія Хоменка, начальників держінспекції з енергонагляду, управління МНС, інспекцій карантину рослин та архітектурно-будівельного контролю, СЕС і податкової інспекції.
Як саме скарга на перешкоджання в торгівлі продуктами стосується енергонагляду й архітектурно-будівельного контролю, в «Білому домі» не пояснюють. Але з моменту виходу розпорядження спокій на Центральному ринку втратили всі — і торгівці, і обслуговуючий персонал, і покупці.
З хворої голови — на здорову
— Перед проведенням перевірки мене викликав до себе один з високопоставлених чиновників і поставив просте запитання: «Ви коли збираєтеся звільнятися?». Я сказав, що мій кадровий контракт закінчується тільки в 2013 році, і поцікавився, чому маю йти, і які до мене претензії. Почув таку відповідь: «До вас претензій немає, просто у нас є людина на ваше місце». Після цього й почалося цькування всього підприємства, — розповідає Нураддін Юсифов. — Я не розумію, як політика обласної влади «узгоджується» з рекомендаціями Прем’єр-міністра й Президента дати малому бізнесу спокій і не тероризувати його перевірками без вагомих на те підстав. Ще нічого, коли б знайшли який-небудь інший привід, але обвинувачення в створенні перешкод місцевим виробникам і я, і мої підлеглі вважаємо не просто несправедливими, а дурними й образливими. Адже із 2740 торговельних місць на ринку заповнено заледве понад дві тисячі, і ми самі кровно зацікавлені в залученні до співпраці фермерів і переробників сільгосппродукції. Для них створено режим максимального сприяння: ще до скасування ринкового збору селяни, що продавали на ринку овочі та фрукти зі своїх садів і городів, були повністю звільнені від його сплати. Нині для підприємств, що торгують м’ясною й молочною продукцією власного виробництва, знижено ставки оплати за оренду торговельних павільйонів. Ринок приймає нових людей зі щирими обіймами — адже що більше торговельних місць зайнято, то більше його доходи, і податкові надходження в бюджет.
Для перевірки стверджень адміністрації я обійшов чи не весь Центральний ринок, і поговорив з декількома десятками жителів Цюрупинського, Голопристанського, Білозерського і Бериславського районів, котрі приїздять сюди торгувати праведними плодами своєї праці — медом, м’ясом, бринзою та овочами. Ні від кого з них обвинувачень на адресу ринкового керівництва я так і не почув, зате багато наслухався про безпардонну поведінку перевіряльників, погрози з їхнього боку, відволікання від обслуговування покупців.
— Наше підприємство, яке виготовляє м’ясопродукти за традиційними українськими технологіями, торгує на Центральному ринку понад десять років. З його адміністрацією у нас цілковите порозуміння, будь-яке прохання знаходить відгук. Інакше й бути не може — адже співробітництво вигідне і нам, і ринку, — переконливо казав генеральний директор агрофірми «Прогрес» Бериславського району Херсонщини Олексій Іванов.
Де говорять амбіції, здоровий глузд мовчить
За рахунок доходів від співробітництва з тими самими вітчизняними виробниками Центральний ринок Херсона вкладає в реконструкцію торговельних рядів і своєї інфраструктури від 3 до 5 мільйонів гривень щорічно, і перераховує державі значні суми податків і зборів. Тільки торік вони становили 2,66 мільйона гривень, а до скасування ринкового збору доходили й до 4,2 мільйона гривень щороку. То за що ж тоді «б’ють» Нураддіна Юсифова й очолюваний ним трудовий колектив найбільшого торговельного комплексу краю? Виразної відповіді на це запитання я так і не одержав. Виступаючи перед журналістами, керівники Херсонської облдержадміністрації ніколи не критикували роботу Центрального ринку, та й тепер від коментарів з цього приводу намагаються ухилитися.
Отож з великою ймовірністю можна припустити, що трудовий колектив ринку й понад дві тисячі торгівців на ньому стали заручниками «кадрових розбірок». У регіоні, до речі, пов’язані з ними скандали стають нормою, а не винятком із правил. Так було й з відставкою ректора Херсонського державного університету Віктора Ушкаренка, і з «продавлюванням» керівництвом облдержадміністрації призначення виконуючим обов’язки ректора Херсонського державного університету Олександра Ходосовцева, і зі звільненням начальника Бюро технічної інвентаризації Херсона Анатолія Лосєва (тепер він оскаржує це рішення у суді).
Зазвичай користі від такого «перетасування» для суспільства нуль, а от шкоди не уникнути. Доки триває суперечка, підприємства й установи по декілька місяців «трясе», репутація обласних чиновників, які усувають популярних у тих самих трудових колективах керівників, опускається «нижче плінтуса». Зате скільки щастя від задоволення керівних амбіцій: як же, у черговий раз «простим смертним» владу показали!
Херсон.
Свого часу до директора Центрального ринку Херсона Нураддіна Юсифова (ліворуч) і Віктор Янукович навідувався, залишившись роботою підприємства задоволеним.
 
Центральний ринок.
Фото з архіву Центрального ринку Херсона.