У той час, коли увесь світ із тривогою стежить за станом здоров’я Юлії Тимошенко, коли окремі європейські політики говорять про можливе ігнорування Євро-2012 через ситуацію в Україні, а її захисники Євгенія Тимошенко та Сергій Власенко заявляють, що колишній прем’єр-міністр голодує вже два тижні — «не споживає їжу, яку подають у колонії» — вони передають їй тільки питну воду, в адміністрації Качанівської колонії, навпаки, повідомляють, що стан здоров’я Тимошенко — задовільний, вигляд її нормальний, у ліжку увесь час не лежить, дотримується звичайного для себе режиму і не скорочує рухову активність.
Заступник начальника Качанівської колонії, де утримується ув’язнена, Ігор Колпащиков каже, що вона навіть жартує.
— Напередодні до неї заходили співробітники колонії, зокрема, лікарі й чергова служба. Стан здоров’я Тимошенко — задовільний, вигляд має добрий, її життєвий руховий режим ніяк не змінився, я маю на увазі те, що вона не лежить увесь час у ліжку, вона рухається, рівень її рухливості такий, як і раніше. Настрій був гарний, вона жартувала, — підкреслив він.
Відповідаючи на запитання, голодує ув’язнена чи ні, заступник керівника колонії наголосив, що «на сьогодні жодних заяв керівництву колонії про те, що вона планує голодувати або голодує, від Тимошенко не надходило. Про це навіть лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін казав. Тобто голодовку Тимошенко не оголошувала».
На уточнююче запитання про наявність продуктів у Тимошенко І. Колпащиков заявив:
— Холодильник — у неї в кімнаті. У холодильнику харчові продукти є у великому обсязі. Отже, в адміністрації немає жодних причин для того, щоб змушувати її примусово харчуватися. Продуктову передачу передавали їй 20 квітня, як правило, Тимошенко передають продукти раз на тиждень. Цього разу передали супи, борщ, каші, соки, фреші, компот, виноград, банани, яблука, інші фрукти тощо.
За його словами, візуально ув’язнена не змінилася у вазі, а проходити процедуру зважування вона не виявляла бажання, такої заяви від неї не надходило, але за потреби таку процедуру можна провести в медсанчастині колонії.
Водночас об’єднання опозиційних партій «Комітет опору диктатурі» закликає колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко припинити голодовку. «Два тижні політичної голодовки — це пряма загроза вашому фізичному здоров’ю, яке й так підірвано тривалим незаконним утримуванням за ґратами. Ми просимо Вас не ризикувати власним життям. Не робіть режиму такий подарунок, бо вони саме про це і мріють», — йдеться в листі.
За повідомленнями деяких ЗМІ з посиланням на неофіційні джерела, «Тимошенко дійсно нічого не їсть. А заяв про початок голодовки, як це належить в таких випадках, вона й справді не писала, бо розуміє: це дасть право годувати насильно. Але, в кожному разі, померти їй не дамо», — нібито повідомили джерела в пенітенціарній службі.
P. S. Коли верстався номер, стало відомо, що до Качанівської колонії 4 травня начебто прибули німецькі лікарі. За даними джерела, на територію колонії заїхало два мікроавтобуси з членами міжнародної медичної комісії. За неперевіреною інформацією, пенітенціарна служба готується перевезти Тимошенко на лікування до лікарні.
Харків.