Триває гаряче обговорення слушності політичного бойкоту української частини Євро-2012. Вже можна підвести його проміжні підсумки. Станом на сьогодні офіційно заявлено про відмову прибуття в Україну на Євро-2012 представників уряду та членів королівської сім’ї Нідерландів, представників уряду Німеччини, уряду Австрії у повному складі, міністра закордонних справ Бельгії, Європейської Комісії у повному складі. Більше того, комісар ЄС з питань юстиції відмовляється приїхати на відкриття чемпіонату до Польщі.
Офіційна Варшава, побоюючись, що така поведінка західних політиків зрикошетить по Польщі як співорганізаторові чемпіонату, «не вважає бойкот добрим розв’язанням і не підтримує його». Цю позицію одностайно обстоюють і в уряді, і в адміністрації президента країни. Президент Б. Коморовський назвав бойкот Євро-2012 в Україні «політичним жестом, неадекватним до реально існуючої ситуації», коли «Україна обирає між інтеграцією із західним світом та митним союзом із Росією». Прем’єр Д. Туск наголошує, що його «уряд не хотів би, щоб ситуація Ю. Тимошенко була використана проти ідеї та організації Євро-2012 саме тому, що Тимошенко та її уряд доклали значно більше зусиль, ніж їхні наступники, щоб чемпіонат відбувся».
Екс-президент Польщі А. Кваснєвський вважає, що «єдиним швидким рішенням, яке дозволило б зняти цю напругу», могло б стати надання українською владою дозволу на лікування Ю. Тимошенко в Німеччині.
У дискусію активно включився Володимир Путін, який запропонував «взяти Ю. Тимошенко для лікування в Росію, в будь-який зручний для неї і для влади України час». Путін критично ставиться до ідеї бойкоту чемпіонату Європи з футболу — «ні в якому разі не можна змішувати політику... зі спортом».
Тим часом головний організатор єврочемпіонату з футболу — УЄФА, попри тиск західноєвропейських політиків, однозначно заявила, що не має наміру відмовлятись від проведення Євро-2012 в Україні.
Варшава.