Президент України Віктор Янукович доручив Раді національної безпеки і оборони України узагальнити досвід і напрацювання різних відомств щодо дій у надзвичайних ситуаціях. Відповідне доручення глава держави дав під час засідання координаційного штабу, створеного для розслідування вибухів 27 квітня, повідомляє Офіційне представництво Президента.

Глава держави звернув особливу увагу на важливість забезпечення стабільності та безпеки в країні. «РНБО України повинна узагальнити всю роботу, яка була зроблена і робиться, на майбутнє, використовувати той досвід, який є, і забезпечити всі намічені заходи», — сказав В. Янукович.

Президент відзначив, що модернізована система надання швидкої допомоги, яка запроваджується в рамках реалізації медичної реформи, довела свою ефективність під час дніпропетровських подій — відтак необхідно прискорити її розвиток. Віктор Янукович звернув увагу на якісну роботу медиків у наданні допомоги постраждалим унаслідок вибухів 27 квітня. Саме завдяки своєчасній допомозі вдалося врятувати життя людей, наголосив глава держави.

«Це означає, що система швидкої допомоги, яку ми запроваджуємо в цілому в Україні, себе виправдовує в таких екстремальних умовах — вона працює, можна сказати, бездоганно. Її тільки треба швидше розвивати», — наголосив Президент, звертаючись до віце-прем’єр-міністра України — міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

Професійними назвав В. Янукович і дії правоохоронців під час надзвичайної ситуації в Дніпропетровську. «Дії міліції в день вибухів були професійними, дії Служби безпеки, я сказав би так, саме в цей день були спільними з міліцією, але практика попередня бажає кращого», — сказав глава держави.

Віктор Янукович наголосив: увесь час, що минув від вибухів 27 квітня, він тримає на контролі ситуацію в Дніпропетровську, хід розслідування тощо. «Всі ці дні, безумовно, я працював разом із вами, можна сказати в цілодобовому режимі. Я володію на 100% інформацією, що було зроблено», — зазначив Президент.

Серед головних завдань, поставлених главою держави, — також забезпечення належного рівня безпеки під час проведення фінальних матчів Євро-2012. «З огляду на те, що нас очікує Євро-2012, нам треба врахувати всі можливі «вузькі місця», прорахувати їх і зробити за короткий час необхідну роботу», — сказав Президент.

А під час планової зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим Віктор Янукович дав доручення забезпечити повернення коштів вкладникам Ощадбанку СРСР у найближчі роки.

«Президент доручив мені на засіданні уряду розглянути питання продовження в 2013, 2014, 2015 роках практики повернення знецінених вкладів населенню, щоб за три роки практично закрити цю хвилюючу наших громадян проблему», — сказав Прем’єр-міністр після закінчення зустрічі з главою держави. Найближчим часом уряд розгляне відповідну програму, а Ощадбанк України розробить найдетальнішу інструкцію-роз’яснення для громадян, зазначив М. Азаров.