«Серйознішого питання за земельне, не тільки з економічної, а й з політичної точки зору, на даному етапі та й протягом всієї історії української незалежної держави немає, не було і не буде», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк у телеефірі Першого Національного, коментуючи ситуацію в Україні навколо земельного питання.
Торкаючись законодавчого процесу в цій царині, А. Мартинюк нагадав про те, що 9 грудня минулого року 245 народних депутатів проголосували за ухвалення законопроекту про ринок землі у першому читанні. «Цей законопроект був сприйнятий далеко не однозначно різними політичними силами із різних точок зору», — сказав політик. При цьому він наголосив, що та політична сила, яку він представляє в парламенті, завжди послідовно «відстоює те, що земля не повинна бути товаром», а має перебувати в державній власності. Утім, за його словами, «і без закону про ринок землі, по суті, земля вже продана, віддана, і той, хто володіє землею, не хоче врегулювання цього питання на законодавчому рівні, оскільки забрав її безкоштовно, а після ухвалення закону треба буде щось заплатити». «Другий момент полягає в тому, що в останній момент в законопроекті з’явились зміни, які забороняють продаж землі іноземцям», — сказав 
А. Мартинюк.
Відповідаючи на запитання про те, коли можна очікувати на друге читання цього законопроекту, А. Мартинюк зазначив, що у вирішенні земельного питання в українському політикумі «немає однозначності», відтак, спрогнозував він, «скоріш за все, вже новообрана Верховна Рада буде розглядати його в другому читанні». Разом із тим політик не виключив, з одного боку, продовження на 2014 рік дії мораторію на продаж землі, з другого — зміну вже ухвалених у першому читанні норм.
У контексті полеміки він наголосив: «Тут найголовніше питання полягає ось у чому: в Земельному кодексі, коли приймалися норми про ринок землі, говорилось про те, що ринок землі можна здійснювати лише тоді, коли буде закон про кадастр землі, адже вартість землі різна. Одна справа — поліська земля, інша річ — гірська, і зовсім інша ситуація з чорноземами. Є закон про кадастр, але не складено кадастру. Спеціалісти вважають, що для складання кадастру землі треба мінімум п’ять років».
На завершення розмови А. Мартинюк закликав політиків відповідальніше ставитися до вирішення земельного питання, оскільки, застеріг він, «знову може бути боротьба за землю, яка є найгострішою і найнебезпечнішою для суспільства».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.