До райцентру Ружин на Житомирщині народний депутат України Павло Жебрівський приїхав разом зі своєю сестрою Філею Іванівною — генеральним директором фармацевтичної компанії «Фармак». Вони подарували центральній районній лікарні новий реанімобіль. Передісторія цього така. В лютому минулого року померла їхня мати. На похорон зібралася вся велика родина. Старшій сестрі Павла Івановича та Філі Іванівни стало зле. Викликали «швидку». Лікарі буквально повернули жінку з того світу.

— Того вечора я була поряд і бачила, що вони роблять усе можливе. Тоді я і пообіцяла, що ми обов’язково придбаємо для цієї лікарні автомобіль швидкої допомоги, щоб медики могли рятувати якомога більше людських життів, — сказала Філя Іванівна.

Головний лікар центральної районної лікарні Микола Зозуля не приховував своєї радості, адже востаннє парк машин швидкої допомоги оновлювався шість років тому: саме стільки найновішому автомобілю. Для такої спецтехніки це вже строк для списання. А найстаршій із чотирьох машин 17 років. Зрозуміло, що на ремонт доводиться витрачати значні кошти.

Вартість нового авто — 513 тисяч гривень. Окрім того, меценати оплатили й 5-відсотковий податок на подарунок, взяли на себе витрати на техобслуговування машини, привезли медикаменти. Як запевнив М. Зозуля, комплектація нового реанімаційного автомобіля відповідає сучасним вимогам. На його прохання машину було оснащено сучасним електрокардіографом та ношами європейського стандарту.

Родина Жебрівських підтримує низку соціальних проектів, що діють на теренах усієї Житомирщини. Філя Іванівна зазначила, що придбання даного автомобіля стало можливим завдяки благодійному фонду компанії «Фармак», який створений для надання допомоги медичним закладам та населенню, що потребує допомоги, зокрема дітям, які виховуються в дитячих будинках та спеціалізованих інтернатах.

— Нині за кошти благодійного фонду ми відбудовуємо школу в нашому рідному селі Немиринці Ружинського району, — розповіла вона.

— Цей подарунок — веління душі, він не має ніякого політичного підґрунтя, — каже Павло Іванович. — Ми на власному досвіді пересвідчилися, що тут працюють висококваліфіковані фахівці. Досвід є, знання є, бракує лише матеріальної бази.

Під час спілкування народного депутата з колективом лікарні з’ясувалося, що медиків найбільше хвилює медична реформа: поряд — Вінниччина, яка потрапила в пілотний проект, а новини, які звідти надходять, на оптимізм не надихають.

«Хаотичні рухи без комплексного вирішення», — дав свою оцінку тому, що нині робиться, Павло Жебрівський. Він переконаний, що коли «оптимізація» спрямована лише на скорочення бюджетних витрат, це шлях у нікуди. Без медичного страхування нічого не вирішимо, наголосив він. У Польщі 50 відсотків платить сам працюючий, 50 — роботодавець. За пенсіонера платить пенсійний фонд, за безробітного — фонд по безробіттю, а за дітей — держава. Кожна людина має страховий поліс і вільно обирає, до якого лікаря йти, а від цього залежить його заробіток, тож з’являється прагнення підвищувати кваліфікацію. З цього треба починати, а не з «оптимізації».

Страхова медицина — це контроль за наданням послуг як пацієнтом, так і страховою компанією, що гарантує вищу якість медичного обслуговування. А невідкладна допомога має забезпечуватися державою. Павло Іванович нагадав, що закон про медичне страхування було прийнято у двох читаннях ще в 2004 році, але так і не вирішили, хто контролюватиме гроші, тож відправили на третє читання, і відтоді руки не доходять.

Селищний голова райцентру Віталій Жарський вручив Філі Іванівні диплом і знак почесного громадянина Ружина: це звання їй присвоєно за вклад у реконструкцію костьолу в селищі.

 
Житомирська область.