Творча група об’єднання «Нове покоління» провела у Львові соціальний експеримент. Протягом двох днів біля залізничного вокзалу до перехожих підходили «росіяни» і розповідали про свою біду. Вони, мовляв, приїхали з Росії, їх мали зустріти українські друзі, але трапилося непорозуміння, тому вони опинилися в чужому місті без підтримки і не знають, як їм потрапити на потрібну вулицю.

Усе це знімали на відеокамеру. Згодом відеоролик покажуть у соціальних мережах. Жодного факту агресивного ставлення до росіян не зафіксовано. Одні підказували, як доїхати до центру міста, інші навіть пропонували гроші на квиток.

«Негативне ставлення до росіян у Львові — це міф російської пропаганди, — такого висновку дійшов керівник соціального проекту Віталій Пересада. — Були й такі, які не хотіли допомагати росіянам, але вони не проявляли агресії».

Схожий експеримент у Львові на початку незалежності провів автор цих рядків зі студентами Запорізького університету. Майбутні журналісти російською мовою запитували львів’ян: «Как пройти на улицу Ленина?».

Одні терпляче їм пояснювали, що такої вулиці у Львові вже немає, інші розповідали, як туди дістатися, а один водій навіть запропонував їх підвезти.

Львів.

Тим часом

Вважають відносини ворожими

 

Громадяни Російської Федерації вважають відносини між РФ і Україною «ворожими й напруженими». Про це свідчать результати опитування Левада-Центру. Зокрема, оцінюючи нинішні відносини між Україною й Росією, 48% росіян назвали їх ворожими. Ще 33% опитаних охарактеризували їх як напружені. Лише 1% респондентів вважають двосторонні відносини між країнами гарними й добросусідськими. При цьому 64% росіян зізналися, що погано ставляться до України. Також погано росіяни ставляться до США — 81% респондентів. Негативне ставлення й до ЄС (71% опитаних).