Через відсутність фінансування роботи на стратегічному для держави об’єкті — шахті № 10 «Нововолинська» — фактично зупинені. Зі ста мільйонів, передбачених у держбюджеті на цей рік, станом на середину жовтня на фінансування будівництва шахти реально надійшло лише 25,3 мільйона гривень. Гроші спрямовані на погашення заборгованості з заробітної плати шахтобудівників. Решта коштів з першого траншу фінансування поки не профінансовані Держказначейством.

— Якщо фінансування будови проводитиметься такими ж темпами, то залишок передбачених на цей рік грошей — 74 мільйони гривень — отримуватимемо декілька років, а необхідних для пуску в експлуатацію лави 500 мільйонів — протягом ще 15 років, — обурюється керівник дирекції по будівництву об’єктів Віктор Дук.

Мляве фінансування значно здорожчить зведення шахти. Адже навіть зараз, коли на Десятій «Нововолинській» роботи не проводяться, з неї потрібно відкачувати воду, вентилювати, проводити необхідні регламентні роботи. А це, за відсутності вуглевидобутку, мільйони даремно витрачених грошей. Зростає заборгованість з зарплати, електроенергії, обов’язкових платежів до бюджету. Соціальне напруження в колективі шахтобудівників зашкалює. Невже, аби їх почули у Києві, доведеться знову перекривати магістральні шляхи?! Між тим, нагадаємо, що за повного освоєння потужностей Десята «Нововолинська» щодоби зможе видавати на-гора по три тисячі тонн вугілля. Його вже сьогодні чекають на теплових електростанціях західного регіону держави.

Волинська область.

Так виглядає сьогодні панорама будівництва Десятої «Нововолинської».

 

Фото автора.