Україна повинна вести переговори щодо врегулювання ситуації на сході країни з Росією, а не з її маріонетками. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов в інтерв’ю «ТСН. Тиждень». 

За столом переговорів, зазначив глава парламенту, «не повинні сидіти терористи і вбивці, які начепили собі нові погони і називаються там чи депутатами, чи керівниками неіснуючих органів влади». «Всі ці представники терористичних угруповань — так званих ЛНР, ДНР — є звичайними терористами, злочинцями. І головне — вони є маріонетками Російської Федерації, яка тримає їх завдяки своїм збройним силам, — наголосив Олександр Турчинов. — І спілкуватися зі злочинцями, які не приймають жодних рішень, а є виключно небезпечними маріонетками Російської Федерації — це втрата часу, і в цьому немає жодного сенсу».

«Саме тому Україна разом із нашими стратегічними партнерами — ЄС та США, які не мають дистанціюватися від ситуації, повинні вести розмову виключно з Російською Федерацією, бо саме вона веде війну з нашою країною, і повинна відповідати за всі наслідки, які руйнують життя людей», — заявив він.

«Їх треба примусити сідати за стіл переговорів. Україна ніколи не буде часткою російської імперії, і їм треба це зрозуміти і припинити війну проти нашої держави, — сказав Олександр Турчинов. — Тому потрібно посилювати санкції проти Російської Федерації. Настав час і Україні запроваджувати жорсткі санкції».

За словами керівника парламенту, уряд подав Президенту пропозиції щодо введення санкцій проти Російської Федерації, і висловив сподівання, що найближчим часом це питання розглядатиметься на засіданні РНБО.

Водночас Голова Верховної Ради висловив думку, що без визволення окупованих територій нормалізувати життя громадян, які там залишаються, неможливо.

У цьому контексті Олександр Турчинов наголосив на важливості об’єднання зусиль «Збройних Сил, Національної гвардії і тих громадян, які залишилися там і здатні допомогти владі звільнити ці території». «Треба боротися за свою свободу, за своє життя, за право гідно жити. І там дуже багато людей, готових захищати власну країну», — додав він, наголосивши, що нині потрібно «зміцнити обороноздатність, відновити потенціал Збройних Сил» для визволення окупованих територій.

Відповідаючи на запитання щодо бюджетного процесу, Голова Верховної Ради висловив думку, що бюджет на наступний рік повинен подавати до нового парламенту новий уряд, «який має розуміти, що фактично сьогодні відбувається дотування територій, які нормально не сплачують податки, які перебувають в окупації, і все це ускладнює фінансову ситуацію в цих регіонах і впливає на фінансову ситуацію в Україні в цілому».

Наголосив Олександр Турчинов і на необхідності продовжити законодавче забезпечення посилення обороноздатності. За його словами, парламент має ухвалити чітке рішення щодо відмови від позаблокового статусу.

«У нас немає альтернативи європейській та євроатлантичній інтеграції, і тільки об’єднання цивілізованих країн, у тому числі у військовому плані, зупинить агресію, яка сьогодні загрожує не лише Україні, а й усій Європі», — цитує слова Голови Верховної Ради прес-служба законодавчого органу.

Ще одним із головних завдань, на думку керівника парламенту, є створення «одного з найпотужніших у Європі оборонних комплексів, однієї з найсильніших у Європі армій».

«Тільки коли ми ставитимемо такі завдання, ми зможемо не тільки визволити схід країни, а й повернути Крим», — підсумував він.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов:

«Безумовно, для боротьби з тероризмом потрібно використовувати всі засоби, але водночас потрібно розуміти, що там проживає дуже багато українських громадян, і саме тому треба знаходити формат, який дозволить, з одного боку, забезпечити підтримку громадян, які змушені залишатися у цих регіонах, а з другого — не дозволить терористам використовувати ресурси, у тому числі, фінансові, для посилення своєї злочинної антидержавницької діяльності».