Початок другого кварталу покаже зростання споживчих цін, спричинене пожвавленням внутрішнього попиту. На нього впливатимуть і сезонні, традиційні чинники (значна кількість святкових днів, поява ранніх овочів, активізація імпорту тощо), і почасти — підвищені соціальні виплати та пенсії з розряду соціальних ініціатив Президента країни. Власне, цим нинішній травень відрізнятиметься від минулорічного.

Бензин (високооктановий) — середня вартість літра А-95 подорожчає в середньому на 15—20 копійок, літра дизпального — на 20—25 копійок ( тут і надалі — тільки про середню вартість).

Сезонні чинники випереджатимуть законодавчі ініціативи зі зниження податкового навантаження, які спрямовані на цінову стабільність на ринку нафтопродуктів. Він і надалі буде майже повністю залежний від імпортних надходжень. Від різких коливань цін врятує ситуативне здешевлення нафти на світовому ринку, а висока вартість пального суттєво додаватиме в ціни продовольчих товарів.

Борошно першого і вищого сортів — залишиться в цінах квітня.

Як на мене, борошно і хліб у квітні показали рекордне зростання обсягів реалізації і роздрібних цін, але через надмірну зернову затовареність на ринку можна очікувати на їх зниження вже у травні—червні.

Хліб — подорожчання на 1,5—2 відсотка.

Собівартість хліба зросте через потребу підвищувати заробітні плати та видатки на транспортні послуги. Держава посилить контроль за ціновим регулюванням на роздрібному ринку хлібопродуктів.

Крупи — середні ціни збережуться на квітневому рівні.

Як на мене, на це є дві причини — високі перехідні запаси, зумовлені добрим врожаєм минулого року, а також дешевою картоплею, яка почне витісняти крупи з раціону домогосподарств уже з травня.

Молоко, молокопродукти — здешевлення на 5—8 відсотків.

На мій погляд, експорт сирної продукції до Росії повністю відновиться упродовж місяця, але наслідки вимушеної паузи і відсутність ефективного механізму підтримки утримувачів свійської худоби загальмують заготівельні ціни на молоко і не зупинять тенденції до скорочення в країні поголів’я великої рогатої худоби.

Овочі, фрукти — подорожчання на 2—3 відсотки.

Варто очікувати на таке: продавці не задиратимуть ціни, пам’ятаючи, як подешевшав «борщовий набір», але нижче собівартості продукцію нового врожаю не пропонуватимуть. Попит активізується на хвилі низки травневих свят, фермерські господарства зазнають величезних збитків.

М’ясо:— подорожчання кілограма свинини — на 5—8 гривень, яловичини — на 3—5 гривень, птиці — на 5—6 гривень.

Я виходжу з посилення споживчого попиту в період травневих свят, з подорожчання транспортних і адміністративних послуг.

Олія соняшникова (рафінована) — здешевлення на 3—5 відсотків.

Стабільність внутрішніх цін і надалі зумовлюватиме цілком задовільна пропозиція на ринку навіть на тлі активізації попиту.

Цукор — подорожчання кілограма солодкого піску на 2—3 гривні.

Я вважаю, що подорожчання цукру відновиться на хвилі його завчасних закупівель для літньої консервації.

Алкоголь: подорожчання натуральних вин на 5—7 відсотків, горілки — на 3—5 відсотків, коньячних виробів — на 3—5 відсотків.

Я не вважаю, що скасування голографічного захисту на акцизних марках лікеро-горілчаних виробів зменшить їхню вартість, оскільки за останній рік сама акцизна марка для податківців подорожчала утричі, оскільки і виробники, і торгівля готуються до зустрічі гостей, які невдовзі прибудуть на Євро-2012.

Ліки — середні ціни збережуться на квітневому рівні.

Фармакологічний ринок потребує значно більшої уваги до себе, ніж спонтанні претензії Прем’єр-міністра на урядовому засіданні. Референтні ціни, а з ними і більш помірну вартість фармпрепаратів, Міністерство охорони здоров’я пообіцяло вже влітку. В квітні приголомшувала статистика: за останніх вісім років обсяги вітчизняних препаратів зросли на 20 відсотків, а їхня вартість — уп’ятеро.

Транспортні послуги — подорожчання на 58 відсотків.

Найістотніше — на авіаційному, комунальному і приміському залізничному транспорті. Різні приводи — поліпшення безпеки авіаруху, оновлення рухомого складу, подорожчання електроенергії тощо — об’єднає прагнення гідно провестиєвропейський футбольний чемпіонат.

Житлово-комунальні послуги: подорожчання електроенергії на 1—2 відсотки, квартирної платні — на 3—5.

Не виключаю, що цього місяця законодавці повернуть пеню за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг. Я вважаю, що помірна висхідна динаміка збережеться, як мінімум, до осені.

Туристичні послуги — подорожчання на 30—50 відсотків.

Попит на туристичні послуги акумулюватимуть міста, які прийматимуть Євро-2012. А найбільше у травні-червні подорожчає проживання в готелях, оренда нерухомості, таксомоторні перевезення, ресторанні та розважальні послуги.

Офіційний курс — 7,99 гривні за $.

На мій погляд, у травні дещо пожвавиться попит на іноземну валюту, але це не порушить курсової рівноваги через приплив валютної виручки і помірковану торгівлю Нацбанку на міжбанківському ринку.