92 відсотки побутових відходів в Україні досі зберігають на полігонах і лише 8 — переробляють. Про це вчора на прес-конференції в Києві розповів директор Департаменту благоустрою територій та комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Ігнатенко. 
«Голос України» не раз писав про проблеми, які виникають через полігони в мешканців довколишніх сіл та міст. Це й отруєні підземні води, й пожежі, й сморід. Сьогодні таких сміттєзвалищ у країні 6 тисяч. Рецепти очищення вчора пропонували чиновники та представники міжнародних організацій.
Картина сміттям
Утилізація побутових відходів стала проблемою для всієї країни. Зокрема, позаминулого року, як писала наша газета, не було куди вивозити непотріб з усього Тернополя. Термін дії полігона, що розміщується неподалік міста, завершився, й дійшло до того, що селяни з навколишніх сіл, переживаючи за своє здоров’я, перестали пропускати сміттєвози.
За словами Олександра Ігнатенка, нині 5 відсотків усіх полігонів вичерпали свій ресурс. Нібито й небагато, але насправді це 300 звалищ, неподалік яких розташовані села. Ще 15 відсотків вітчизняних полігонів не відповідають санітарним нормам. Про небезпеку подальшого «трамбування» там сміття сказано багато. Нагадаємо лише про пожежі з їдким димом та фільтрат, який з непотребу потрапляє в підземні води, а звідти — у криниці, джерела та річки.
Позитивний досвід
Утім, розв’язати ці проблеми можна, й тут не треба вигадувати велосипед. Приміром, у Швейцарії сьогодні сміття повністю переробляють та утилізують. 
В Україні вирішили теж піти екологічним шляхом. У 185 містах держави мешканці вже сортують непотріб, функціонує 12 сміттєсортувальних станцій, 5 сміттєспалювальних заводів.
А ось у Тульчинському районі мають намір здійснити масштабний проект за підтримки міжнародних організацій. Його суть у тому, щоб переконати мешканців міста та кількох навколишніх сіл, по-перше, об’єднати зусилля у вирішенні «сміттєвого питання». Бо самотужки сільські громади цю проблему не подужають фінансово. По-друге, сортувати відходи на змішані, пластикові, паперові та скляні. Платитимуть тульчани за вивезення лише одного контейнера зі змішаним сміттям. Решту їм утилізовуватимуть й перероблятимуть безкоштовно. До того ж на полігон пластик, скло та папір не потраплять. Відтак зменшиться кількість відходів, які заповнюють звалище. А за кошти проекту планують збудувати вдосконалений полігон.
Ціна питання
Щоб розв’язати проблему сміттєзвалищ в Україні, як порахували в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, потрібно 160 мільярдів гривень. 
Це ті кошти, яких не вистачає на рекультивацію полігонів, закупівлю спецтехніки, запровадження роздільного збирання, будівництво сміттєсортувальних станцій, переробних заводів. Логічно було б припустити, що ці мільярди візьмуть із кишень українців у вигляді підвищених тарифів. Проте в міністерстві переконують, що всі нововведення проводитимуть за рахунок бюджету й нові цифри у комунальних платіжках не з’являться.